Laž vrti đe para neće: Da li su poništeni krediti u SAD? 

595

Na Fejsbuku se pojavila vijest koja bi sigurno obradovala milione Amerikanaca, ali i ljude širom svijeta, koji bi se mogli ponadati da će njihove vlade uraditi isto. Jedina začkoljica je što je ta informacija vjerovatna koliko i mogućnost da profil sa kojeg je plasirana podijeli tačnu i preciznu vijest. 

O čemu se zapravo radi? 
 
Na Fejsbuku se pojavio post, sa nevjerovatnom konstatacijom, u kojem na engleskom piše:  

Poništeni svi bankarski krediti! 

Ministarstvo finansija SAD zvanično objavljuje da su svi krediti, novčanice i kreditne kartice u vezi sa centralnim bankarskim sistemom sada poništeni, odluka stupa na snagu odmah! 

Kako bi dao na vjerodostojnosti, autor objave je napisao da je izvor vijesti Rojters. Pretragom je nemoguće doći do teksta u kojem je taj renomirani medij objavio nešto slično. U redovima Rojtersa na istu temu, po pretrazi, navodi se podatak da Amerikanci sve više troše, u odnosu na godine u kojima je pandemija uticala na pad kredita i izdavanja kreditnih kartica, kao i limita na njima. Dakle, ni riječi o otpisu kredita i ostalih stvari. 

Daljom pretragom dolazimo do sajta ministarstva finansija SAD. U dijelu za medijska saopštenja nije moguće pronaći bilo kakvu informaciju koja bi mogla potvrditi sporne navode. 

Predsjednik SAD, Džo Bajden, najavio je revolucionarni program oprosta studentskih kredita, koji u toj zemlji mogu ići do vrtoglavih visina. Iz Bijele kuće je saopšteno da javni službenici koji imaju deset godina iskustva mogu računati na otpis dugova. Ostali mogu računati na otpis od 10 do 20 hiljada dolara, u zavisnosti od nekoliko faktora. Svakako, ovaj program nema veze sa spornim navodima, ministarstvom finansija i otpisom bankarskih dugova. I to je jedina priča koja prati narativ o poništenju kredita u SAD.  

Da se nešto slično dogodilo, cijeli finansijski sistem jedne zemlje bio bi uništen. A, teško i da bi takva vijest promakla svjetskim medijima.  

Ova objava dobija ocjenu – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article