Korona se “uključi i isključi”: Netačne tvrdnje novinara o virusu

2917

Pandemija koronavirusa, pored toga što je tektonski promijenila cijeli svijet i živote ljudi širom planete, iznjedrila i brojne “eksperte”, koji bez ikakvih naučnih referenci “objašnjavaju” mnoge pojave i “informišu” javnost o Covidu.

Ovakav slučaj imali smo u emisiji „Srpski svijet“ koja je emitovana na internet televiziji In4s 16. oktobra 2020.  a kojoj je gost bio Dragan Vujičić, novinar Večernjih novosti.

U razgovoru koji je trajao preko dva sata Vujičić je iznio mnoštvo tvrdnji i stavova, ali se Raskrinkavanje.me fokusiralo na njegove problematične tvrdnje o pandemiji koronavirusa, budući da je upravo ovaj dio promovisan i na kraćem videu na YouTube-u, i u članku na portalu In4s pod naslovom:

Vujičić je, objasnio da je napisao knjigu o koroni, te da radi drugu i „u materiji je“, pa je iskoristio gostovanje da plasira niz netačnih tvrdnji i već razobličenih teorija zavjere.

Vujičić tvrdi da je „korona bolest koja se ukjuči i isključi“.

U otvorenom pismu objavljenom 5. juna 2020, preko 1.200 ljekara, medicinskih sestara i epidemiologa podržalo je proteste protiv rasizma u Americi uprkos rizicima od COVID-19.

No, nije tačno da su oni tvrdili da korona nije bolest već da su – iako su rizični – ovi protesti “vitalni za nacionalno javno zdravlje i posebno za ugroženo zdravlje Afroamerikanaca u Sjedinjenim Državama”.

Takođe, netačno je da niko nije govorio o opasnosti da se zbog protesta proširi zaraza koronavirusom. To je danima bila jedna od naprisutnijih tema u američkoj javnosti. I predstavnici zdravstvenih institucija i zdravstveni eksperti su upozoravali na ovu opasnost, a o njihovom uticaju na širenje epidemije su rađene i naknadne analize.

Vujičić u razgovoru osuđuje „medicinsku tiraniju“, „zdravstveni NATO“,  na vrlo interesantan način interpretira britanski plan za masovno testiranje, ali i mjere protiv širenja pandemije u raznim državama.

Ovo je jedna u nizu Vujičićevih tvrdnji za koju nijesmo mogli pronaći dokaze. Novi Zeland je država koja je po brojnim ocjenama imala jedan od najboljih odgovora na epidemiju COVID-19. Oni su kombinovali strogo fizičko distanciranje sa snažnim testiranjem, traženjem kontakata, kliničkim upravljanjem zaraženima i jasnom i redovnom javnom komunikacijom. Uveli su sistem upozorenja sa četiri nivoa, od kojih svaki jasno propisuje mjere za suzbijanje epidemije. Mjere ne podrazumijevaju „osmatračnice“ za praćenje „neposlušnih“, već je naprotiv, čitav koncept zasnovan na solidarnosti. Vlada Novog Zelanda pozvala je cjelokupno stanovništvo da se ujedini kao “tim od 5 miliona” kako bi zaštitili svoje porodice, prijatelje i komšije.

Kovid maršale, samo bez kula, pronašli smo u Engleskoj i Australiji, kao sistem koji je osmišljen kao podrška građanima, turistima i biznisima da poštuju socijalnu distancu i druge epidemiološke mjere i nemaju nikakva izvršna ili represivna ovlašćenja.

Vujičić se pohvalno izražava o švedskom sistemu, koji se „oslanja na prirodni imunitet“ i tvrdi:

Nažalost, u svim navedenim državama imamo koronu. U Švedskoj je, prema podacima sa sajta Wordlometers do sada zabilježeno 108969 slučajeva zaraze koronavirusom i 5930 umrlih, u Finskoj 14474 zaraženih i 353 umrla, a u Norveškoj 17234 zaražena i 279 umrlih. Skandinavske zemlje su pogođene pandemijom, kao i ostatak svijeta.

Vujičić nastavlja sa iznošenjem opovrgnutih teorija o porijeklu virusa pozivajući se i na tvrdnje Li-Meng Yan, izbjegle doktorke iz Hong Konga koja je tvrdila koja je tvrdila da genetski dokazi pokazuju da je SARS-CoV-2 koronavirus nastao u laboratoriji.

National Geographic je već pisao da rad Li-Meng Yan i još dva autora nije prošao  naučnu provjeru, i da su ga relevantni stručnjaci ocijenili nenaučnim jer je zanemario ogromnu količinu objavljene literature o onome što je poznato o tome kako koronavirusi cirkulišu u populacijama divljih životinja i tendenciji prelivanja na ljude, uključujući nedavne publikacije o porijeklu SARS-CoV-2.

Tvrdnjama Li-Meng Yan se bavio i faktčeking portal Snopes.

Preskačući s kontinenta na kontinent, Vujičić nastavlja sa konfuznim iznošenjem davno osporenih teorija zavjere, uspijevajući da se površno dotakne i osporenih tvrdnji o nepouzdanosti PCR testova, ali i standardnih „gostiju“ svih teorija zavjere o koroni – Bila Gejtsa i Nila Fergusona, o čemu su regionalni i svjetski faktčekeri ispisali stotine analiza.

Raskrinkavanje.me se već više puta bavilo ovim teorijama i dokazalo da nemaju nikakvo utemeljenje.

Budući da je u monologu o pandemiji koronavirusa u emisiji “Srpski svijet” Dragan Vujačić iznio niz netačnih tvrdnji, konstrukcija i teorija zavjere, isječak iz emisije objavljen na portalu In4s i YouTube-u ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Čitavu emisiju “Srpski svijet” od 16. oktobra, budući da nijesmo provjeravali sve tvrdnje iznijete u njoj već samo sekciju posvećenu koronavirusu, ocjenjujemo ocjenom dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim.

IN4s: Lažna vijest Viralne objave: Lažna vijest,Dezinformacija