Oživjele stare dezinformacije: Respiratori nisu ubijali pacijente

Na društvenim mrežama u regionu tokom ovog mjeseca ponovo je oživjela priča koja je bila aktuelna u julu o navodnoj tužbi koju je pokrenula grupa italijanskih ljekara protiv tamošnje Vlade zbog mjera koje su u toj državi preduzete u borbi sa pandemijom koronavirusa. Tako je  Zosradio.ba objavio tekst naslovljen U tekstu koji je Zosradio.ba objavio …

489

Na društvenim mrežama u regionu tokom ovog mjeseca ponovo je oživjela priča koja je bila aktuelna u julu o navodnoj tužbi koju je pokrenula grupa italijanskih ljekara protiv tamošnje Vlade zbog mjera koje su u toj državi preduzete u borbi sa pandemijom koronavirusa.

Tako je  Zosradio.ba objavio tekst naslovljenU tekstu koji je Zosradio.ba objavio 16. jula piše:„Istražitelj Paquale Bacco, zajedno s infektologom Giulio Tarrom i pravnikom Angelom Giorgiannijem, podnijeće tužbu protiv Vlade Evropskom sudu zbog mjera preduzetih tokom pandemije prenosi dokumentarac.com na temelju članka u italijanskim medijima ilgiorna.it. Medicinski istražitelj Paquale Bacco žaliće se državnom tužiocu u Rimu i Evropskom sudu protiv mjera koje je Vlada Giuseppea Contea preduzela za vrijeme vrhunca pandemije u Italiji. Tri stručnjaka učiniće to putem svog udruženja L’Eretico, koja već broji oko 2.000 ljekara i i pravnika”

Zosradio je čitalačku publiku dezinformisao tvrdnjom u naslovu da je ova tužba podnijeta. Iako je prošlo skoro dva mjeseca od objave ove informacija do danas nema informacija da ne udruženje L’Eretico podnijelo tužbu protiv italijanske Vlade, niti se o tome može naći bilo koja objava uključujući i internet stranicu ovog udruženja.

Paskvale Bako poznat je javnosti po svojim kontroverznim stavovima i navodnim otkrićima u vezanim za koronavirus. Tako je u februaru tvrdio da je u Italiji koronavirus bio aktivan još u oktoru 2019.

Tvrdnje italijanskog ljekara demantuje Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) podatkom da se virus pojavio prvi put u decembru prošle godine u Vuhanu u Kini kada je registrovan prvi slučaj obolijevanja ovo te bolesti.

Hrvatski portal za provjeru činjenica Faktograf analizirao je objave na društvenim mrežama o navodnoj tužbi protiv italijanske Vlade i u svojoj analizi je zaključio da  portal Il Giornale propustio detaljno da izvijestiti o navodnoj tužbi ili dokazima koje iz L’Eretica namjeravaju saopštiti, kao i da to udruženje na navodi bilo kakve dokaze koji bi išli u prilog tvrdnji da su bolesnici ubijani intenzivnom njegom.

U  spornom tekstu se navodi još jedan stav Baka:“Ubijali smo ljude, pa makar to bilo u dobroj vjeri, jer smo bili suočeni s novom situacijom, ali ICU je primijenio pogrešan tretman. Rečeno je da se ne koriste protivupalni lijekovi koji su sada osnova nove terapije. Nije se koristio heparin i provedena je duboka ventilacija respiratorima. Tokom obdukcije vidio sam baze pluća kovidovih pacijenata i potpuno su izgorjeli jer je čisti kiseonik poslat pod određenim pritiskom stvarao prave opekotine”.

Tvrdnje da nije korišćen heparin u liječenju oboljelih u Italiji nijesu istinite. Portal Ilmessaggero 14. aprila objavio je tekst o nadama koje se polažu u dejstvo ovog lijeka u borbi sa koronavirusom, da su prvi rezultati pozitivni i da je italijanska agencija za ljekove već odobrila njegovu eksperimentalnu upotrebu u liječenju pacijenata sa umjerenom ili težom kliničkom slikom.

I španski portal za provjeru činjenica Maldita se u svom tekstu pod nazivom „Lažne tvrdnje italijanskog doktora poricanja Paskvala Baka o pandemiji i liječenju Covid-19” između ostalog, je analizirao stav italijanskog ljekara o  “spaljenim plućima zbog korišćenja respiratora”.

 Za Malditu je kooridnatorka za mehaničku ventilaciju i kritičnu zaštitu  respiratornih organa španskog društva za pulmologiju i torakalnu hirurgiju Olga Mediano objasnila da se invanzivna ili neinvazivna mehanička ventilacija primjenjuje samo kada dođe do otkazivanja organa, odnosno, pluća i kad pacijent ne može da diše potreban mu je ventilator.“Ventilacija se nikada ne daje kada to nije potrebno. Istina je da ako parametri ventilacije (za sve nivoe pritiska) nisu adekvatni, može doći do oštećenja pluća. Takođe, postoje dokazi da hiperoksigenacija pacijenta može imati posljedice, ali stvarnost je takva da stručnjaci zaduženi za primjenu ove prakse znaju kada ona ima jasne rizike ili koristi i znaju kako da prilagode parametre i adekvatne nivoe oksigenacije tako da do ove štete ne dođe ili je najmanja moguća“, objašnjava Mediano, koja dodaje da „ ventilacija ni na koji način ne znači da se „pacijent ubijaju“ jer se koristi samo kada je apsolutno neophodno, kada bez nje pacijent ne može da preživi”.

S obzirom na činjenice da nema informacija i dokaya da je tužba podnesena, kako se to tvrdi u naslovu teksta, te da su Bakove tvrdnje o ubijanju pacijenata respiratorima i izostanku pojedinih ljekova u terapiji netačne, ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

ZOS Radio: Lažna vijest

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

23/10/2020

Ocjena:

Lažna vijest