Društvene mreže su pune vijesti o pandemiji COVID-19, samoizolaciji u kojoj se trenutno nalazi gotovo cijela planeta, nedostatku medicinske opeme, broju žrtava… Medjutim, posljednjih dana su mediji dijelili malo drugačiji sadržaj korisnika društvenih mreža i prenosili vijesti o delfinima koju su se vratili napuštenim venecijanskim kanalima.

Brojni regionalni portali objavili su vijest da poslednji dana kanalima Venecije plivaju delfini.

Ovaj tekst  našao se na portalima CDM, DDL.rs, Mreza-mira.net, energis.ba, luftika.rs, pcnen, rtvbudva, kolektiv.me, a njegov sadržaj se uglavnom zasniva na sadržajima koje su objavljivali korisnici na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

U tekstovima se navodi:

Voda u kanalima Venecije čista je budući da je plovidba obustavljena pa sada njima gazduju razne vrste ribe, ali i mnogima omiljeni delfini. Delfini su primijećeni kako u luci, tako i u samom gradu.

Međutim, bijele laži su i dalje laži.

Ove vijesti demantovao je članak portala National Geographic: “Lažne vijesti o životinjama množe se po društvenim mrežama dok koronavirus hara svijetom“.

U njihovom tekstu se jasno navodi:

Uprkos postovima na društvenim medijima koji tvrde drugačije, delfini ne plivaju u kanalima Venecije. Ovaj video snimak snimljen je na Sardiniji.

I dodaje:

Iako lažna srećna vijest o delfinima u kanalu možda nije tako problematična, relativno gledano, uvijek može biti štete u širenju lažne nade u vrijeme krize.

Naše kolege sa portala raskrinkavanje.ba prenose da je Fact-checking portal Snopes  utvrdio i to da “Pojavljivanje delfina na tom području (op.a. u Kaljariju) nije nova pojava”. Kao dokaz za to, Snopes je priložio video iz 2017. koji prikazuje plivanje sa delfinima u području Kaljarija.

Vijest je nastala na društvenim mrežama, a portalima koji su ovu vijest prenijeli dajemo ocjenu Prenošenje lažnih vijesti.

Ovu ocjenu dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

Portal Luftika  objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 23.09.2020. 

CDM: Prenošenje lažnih vijesti | DDL.rs: Prenošenje lažnih vijesti | Mreža za izgradnju mira: Prenošenje lažnih vijesti | Energis: Prenošenje lažnih vijesti | Luftika: Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano | PCNEN: Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano | Kolektiv.me: Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano