Portal “Espreso,rs” objavio je 25.marta tekst pod nazivom “Neviđeni skandal u Crnoj Gori – Uhapšen komandant mornarice”.

Portal  “Espreso,rs” objavio je 25.marta tekst pod nazivom

Iako naslov teksta sadrži  informaciju da je komandant  crnogorske mornarice uhapšen te tvrdnje u sadržaju nema, već piše da je oficira  Vojske Crne Gore policija u saradnji sa sanitarnom inspekcijom  sprovela u karantin.

U tekstu se navodi:

Portal iz Srbije informaciju je objavio navodeći da je izvor RTCG.

Nacionalni crnogorski javni servis, ali i drugi mediji koji su prenijeli ovu informaciju sa Twitter naloga Uprave policije objavili su da je komandant mornarice sproveden u karantin i nijesu  pravili insinuacije o hapšenju.

Dva dana nakon zvanične objave Uprave policije  o sprovođenju komandanta ratne mornarice u karantin crnogorski mediji su objavili dodatno iz nezvaničnih izvora da je on podnio ostavku  na tu funkciju, što su prenijeli i regionalni portali. Vijest o ostavci portal Espreso nije objavio.

Objavu portala Espreso.rs ocjenjujemo kao klikbejt. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

Portal Espreso objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Espreso: Klikbejt,Demantovano