Kosovska zastava spuštena zbog ubistva policajca, nema veze sa Milatovićem

1499

Najmanje pet osoba poginulo je u sukobima na Kosovu prema posljednjim informacijama: jedan kosovski policajac i četvorica naoružanih Srba. Dvije strane optužuju jedna drugu za incident, a izuzetno napeta situacija sa Kosova preselila se i u Crnu Goru.

Na jednoj Fejsbuk stranici, koja otvoreno širi pro-srpsku propagandu, pojavila se fotografija zastave Kosova na pola koplja u Podgorici, koju prati opis:

Jakov Milatović u žalosti za šiptarskim policajcem i mrziteljem svega Srpskog, spustio zastavu nepostojeće države na pola koplja. To je onaj Jakov kojeg su Srbi doveli na vlast

A, zatim je fotografija počela da se širi uz navode poput:

Predsjednik Montenegra je spustio zastavu nepostojeće države Kosovo na pola koplja u znak žalosti za “kosovskim policajcem”

Da je Milatović, odnosno Crna Gora, u žalosti vjerovatno bi na pola koplja bila i crnogorska zastava koja se nalazi tik uz kosovsku, kao što se može vidjeti na fotografiji. Međutim, misterije nema i u prilog tome govori i činjenica da je zastava Kosova na pola koplja jer se u zgradi ispred koje vijori, nalazi ambasada Kosova u Crnoj Gori.

Predsjednica Kosova, Vjosa Osmani, proglasila je dan žalosti  zbog ubistva policajca u sukobima kod manastira Banjska.

Zato su zastave Kosova na pola koplja i ispred ambasada širom svijeta, kao npr. u SAD.

Zbog dešavanja na Kosovu dan žalosti je proglasila i vlada Srbije.

Zbog jasne namjere da se predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović, diksredituje, a što je moguće zaključiti iz salvi uvreda koje je dobio u komentarima na sporni post, kao i zbog objašnjenja zašto je zastava Kosova u Podgorici na pola koplja – ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article