Gaf koji se nije desio: Lažna vijest o bilbordu za Zelenskog 

491

Brojni svjetski mediji su izvijestili o porukama predsjednika Ukrajine, Vladimira Zelenskog tokom govora koji je održao na Godišnjem sastanku Ujedinjenih nacija 19. septembra, a regionalni mediji o načinu na koji je Zelenski dočekan na ulicama Njujorka. 

Više portala poput Informer, Telegraf, B92, Danas, Nova.rs, Serbian Times, Srbija danas, Srpska info, Republika.rs, Vaseljanska, Srpska cafe objavili su informaciju da je uoči dolaska Zelenskog, u Njujorku osvanuo bilbord sa zastavom Ukrajine na kojoj je bilo ispisano “Slava urinu”. 

Informaciju su podijelili i brojni korisnici društvenih mreža. (1, 2, 3, 4, 5)  

“Nezapamćen gaf tokom posete Zelenskog Njujorku: Hteli da ga pozdrave, kad ono… 

Slava Urinu! Tako su Zelenskog dočekali u Njujorku! 

Na bilbordu u Americi u čast Ukrajine osvanulo “SLAVA URINU”, neki su od naslova tekstova regionalnih medija. 

U samom tekstu regionalnih medija je pojašnjeno da je na bilbordu trebalo da bude navedeno “Slava Ukrajini”, a da je posrijedi sistemska greška. 

Uprkos brojnim medijskim objavama, bilbord nikada nije izložen u Njujorku i na tu činjenicu su ukazali novinari, dokazujući to uživo sa avenije na kojoj se navodno taj ispis nalazio. 

Takođe, fakt-čeking platforme Lead Stories i Snopes ukazale su da informacija nije tačna. 

Naime, reporter NBC News, Ben Kolins lično je provjerio te navode na terenu. Kolins je u videu koji je objavio na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitter-u, na sarkastičan način pohvalio efikasnost američkih građevinskih radnika koji su postigli za svega dan postigli da izgrade sasvim nove objekte. 

Suština je da na videu i skrinšotovima sa spornim bilbordom koji se masovno dijele nema Mek Donalds-a, a koji u stvarnosti postoji. 

Analitičar za digitalne prijetnje, Markian Kuzmovič takođe je istog dana potvrdio da se na toj aveniji ne nalazi bilbord sa natpisom “Slava urinu”. Fotografija koju je zabilježio i objavio na društvenoj mreži X odgovara detaljima sa videa koji je reporter NBC News prethodno objavio – obilježje Mek Donaldsa prisutno je i na njegovoj fotografiji. 

Kuzmanovič je ukazao da je navodno izvinjenje kompanije koja je bila zadužena za bilbord, zbog nastalog propusta zapravo dodatni element koji bi trebalo da učini informaciju vjerodostojnijom. Lead Stories je ukazao u svojoj analizi da kompanija za koju se tvrdilo da je bila nadležna, nikada nije objavila to izvinjenje. 

Prvi snimak na Google Maps-u na kojem je vidljiv restoran brze hrane MekDonalds datira od juna 2023. Prije toga, ulica na osmoj aveniji je izgledala kao na video klipu na kojem je sporni bilbord prikazan. 

Dakle, da je video na kom je vidljiv bilbord “Slava urinu” zaista snimljen sredinom septembra 2023, kako se tvrdi u objavama, na njemu bi se morao vidjeti čuveni “Mek”. 

Jasno je da je u pitanju video manipulacija, te da su raniji video zapisi Njujorka iskorišteni za umetanje proizvoljnog sadržaja, a ovakve manipulacije nisu izolovan slučaj, jer je Raskrinkavanje i ranije analiziralo slične tvrdnje. 

Objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Edit: 10.10.2023.

Portal Serbiantimes.info objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 1.11.2023.

Portal Nova.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article