Godinama se teoretičari zavjere, širom svijeta, u kontinuitetu bave vanzemaljskim životom, i gotovo svi, raznim kanalima informisanja, žele da plasiraju svoja “ekskluzivna saznanja”.

Još od šezdesetih godina pojavljuju se  izvještaji o uginuloj stoci, kojoj je navodno isisana krv. Uz tvrdnje da nedostaju pojedini dijelovi tijela, ovaj  fenomen  izrodio je  različite teorije o vanzemaljcima, tajnim vladama i vojnim eksperimentima.

To je slučaj i sa fotografijom odraza u staklu, koja je nastala u saveznoj američkoj državi Vajoming i godinama se dijeli na Fejsbuku, uz tvrdnju kako je napravljena u Australiji, te da je tom prilikom uslikan i NLO.  Slika je u regionu ponovo postala aktuelna sredinom prošlog mjeseca.

Naše kolege iz Raskrinkavanje.ba, došle su do saznanja da je sporna fotografija prvi put objavljena na Fejsbuku još u avgustu 2015. godine, te da je od tada podijelilo 1,8miliona ljudi. Originalni post ima isti opis kao i onaj koji se dijeli na našem govornom području.

Bloger iz Engleske David James, nakon što je primijetio ovu fotografiju na Fejsbuku, na zanimljiv način stigao je do stvarnih činjenica, koje su razobličile čitavu misteriju.  Obrnutom Google pretragom ove fotografije došao se do podatka da je ona prvi put javno objavljena na Redditu  u julu 2015., a osoba koja je postavila, napisala je da je preuzela sa Fejsbuka.  Fotografija je na Reddit okačena uz opis:

Uz pomoć komentara na Redditu, James je došao do informacije da ova fotografija nije nastala u Australiji, već u gradu Jackon Hole, u saveznoj američkoj državi Wyoming. Potom je, uz pomoć lokalnog stanovništva, zaista potvrdio da nije u pitanju Australija, već pomenuta američka država.

Uz pomoć internet-korisnika koji su komentarisali njegovu objavu, naknadno je uspio pronaći i tačan objekat u kojem je fotografija nastala, odnosno lampu koja je kreirala zagonetni odsjaj.

Riječ je,  o Signal Mountain Lodge Peaks restoranu, s pogledom na jezero Jackson. Na fotografijama unutrašnjosti ovog restorana, koje su objavljene na internetu, mogu se uočiti okrugle lampe. Upravo okrugla lampa odgovara odsjaju koji se vidi na fotografiji koja je “zapalila” društvene mreže.

Na osnovu navedenih činjenica,  ovoj objavi dajemo ocjenu lažna vijest.

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest

In this article