Loš ugao snimka iskoristili kao „dokaz“ da se ministarka nije vakcinisala

Antivakseri pokušavaju na razne načine osporiti vakcinaciju „kujući“ razne teorije zavjere koristeću u te svrhe često i predstavnike zdravstvenih vlasti. Raskrinkavanje.me je već objavilo više analiza netačnih tvrdnji o “lažnim vakcinacijama”  svjetskih zvaničnika, poput američke potpredsjednice Kamale Haris i kanadske ministarke zdravlja Kristin Eliot, izraelskog političara Bena Muvhara i premijera Australije Skota Morisona. Pandemija COVID-19 …

729

Antivakseri pokušavaju na razne načine osporiti vakcinaciju „kujući“ razne teorije zavjere koristeću u te svrhe često i predstavnike zdravstvenih vlasti.

Raskrinkavanje.me je već objavilo više analiza netačnih tvrdnji o “lažnim vakcinacijama”  svjetskih zvaničnika, poput američke potpredsjednice Kamale Haris i kanadske ministarke zdravlja Kristin Eliot, izraelskog političara Bena Muvhara i premijera Australije Skota Morisona.

Pandemija COVID-19 nas je naučila da svi globalni dezinformacioni trendovi brzo dođu i u Crnu Goru, pa se ovog puta na meti našla ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, za koju se tvrdi da se uopšte nije vakcinisala, te da to dokazuje priloženi snimak.

U objavi podijeljenoj na Facebook-u se navodi:„Ministarka se nije „vakcinisala“. Pogledajte pažljivo!! MOLIM VAS!!
Nemojmo biti zamorčad bjelosvjetskih kompanija i satanista koji KLINIČKI ISPITUJU vakcine na nama sve do odobrenja POTENCIJALNE vakcine!! NISMO PACOVI NEGO LJUDI!!“

Video snimak vjerodostojno prikazuje sam čin vakcinacije ministarke i objavljen je putem zvaničnih kanala komunikacije Vlade Crne Gore i Ministarstva zdravlja, kao i brojnih crnogorskih medija.

Međutim, kao „dokaz“ za tvrnju da se na snimku ne vidi igla u trenutku neposredno nakon vakcinacije, dezinformatori su iskoristili lošu rezoluciju snimka, kao i ugao snimanja koji ne prikazuje najjasnije sami špric, te stoga nije ni moguće uočiti iglu.

Da se ministarka vakcinisala potvrđuju drugi snimci zabilježeni iz drugog ugla, poput snimka koji je objavila Televizija Crne Gore.

Printscreen/TVCG

Dodatno, na sajtu Vlade dostupne su fotografije u visokoj rezoluciji na kojima se vidi igla i u trenutku neposredno nakon vakcinacije, istovremeno sa ispražnjenim špricem.

Foto: Gov.me„Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović primila je danas u Kliničkom centru Crne Gore vakcinu protiv COVID-19, čime je i zvanično počela vakcinacija zdravstvenih radnika u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Crnoj Gori, koji rade sa pacijentima koji su oboljeli od COVID-19 infekcije“, saopšteno je 23.02. iz Ministarstva zdravlja.

Iz navedenog je jasno da su o vakcinisanju ministarke zdravlja Crne Gore postojale dostupne i provjerljive informacije uključujući i foto i video dokaze, te da je ova objava uprkos obilju informacija kreirana i podijeljena s namjerom da dezinformiše javnost. Zbog toga ovaj sadržaj ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Takođe, zbog „upozorenja“ da ne budemo „zamorčad bjelosvjetskih kompanija i satanista koji klinički ispituju vakcine na nama“, a imajući u vidu da su sve vakcine koje su dostupne građanima ispitane, ovu objava dobija i ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Lažna vijest,Teorija zavjere

Autor:

Jelena Popović

Objavljeno:

10/03/2021

Ocjena:

Lažna vijest, Teorija zavjere
In this article