Fudbalske reprezentacije Crne Gore i Srbije odmjeravaju snage na stadionu pod Goricom, uoči kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Koliko interesovanje vlada za ovaj duel govori i to da su sve ulaznice rasprodate, kao i da je pred sami meč atmosfera sjajna. Crnogorci su lijepo dočekali selektora “orlova”, Dragana Stojkovića Piksija, upriličen je i prijem kod premijera Dritana Abazovića, a domaći mediji pišu da je na ulicama mirno.  

Ipak, srpski mediji vide skandale onamo gdje ih nema i pokušavaju, na neki način, da podgriju tenzije kojih do sada nije bilo.  

Portal Republika.rs prenio je vijest sa klikbejt naslovom:  

SKANDAL UOČI GOSTOVANJA SRBIJE CRNOJ GORI! Uhapšen navijač! Policija HITNO REAGOVALA! 

Iz ovoga se čita da je u Podgorici došlo do neke vrste sukoba ili većeg problema. Istina je daleko od toga. 

Iz Uprave policije u toku dana je saopšteno da je protiv jedne osobe podnešena krivična prijava zbog preprodaje ulaznica za meč: 

“S.A. je izvršio kupovinu 13 ulaznica za fudbalsku utakmicu, od kojih je dvije dao članovima porodice, nakon čega je A.A. napravio objavu da prodaje dvije ulaznice za iznos od 180 eura… O događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju koji se izjasnio da se u navedenom događaju ne stiču elementi krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti… Policija je protiv A.A. podnijela prekršajnu prijavu zbog počinjenog prekršaja iz člana 32 Zakona o javnom redu i miru”, navedeno je iz policije.  

Iako je portal Republika.rs u lidu naveo da se podigla bura pred meč “hrabrih sokolova” i Piksijevih “orlova”, u daljem tekstu se navodi da će protiv jednog lica biti podnešena prekršajna prijava zbog preprodaje ulaznica i to je sve.  

Meč Crne Gore i Srbije je, nažalost očekivano, predmet dezinformacija. Tako smo u toku dana, takođe, imali priliku da čitamo o tome kako fudbalska legenda i predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore, Dejo Savićević i DPS ne daju karte navijačima iz Srbije. Raskrinkavanje je te navode demantovalo.  

Zbog jasne diskrepance između naslova i teksta portala Republika, ova informacija dobija ocjenu – klikbejt.  

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti. 

In this article