Ili otimaš crkvu, ili si četnik il’ glup

12404

Nedavno sam gledao utakmicu Lige šampiona u društvu dječaka od 11 godina i posmatrao kako tokom meča Liverpul – Real Madrid prolazi kroz očaj i paniku i dolazi do euforije. Počelo je tako što je nakon prvog gola Liverpula došao na ivicu suza, kad je Kurtoa poklonio drugi gol Liverpulu došlo je do kukanja, bukvalno – kuku, kuku! Kad je Real krenuo da preokreće kukanje je preraslo u likovanje i pomalo nasilnu euforiju. Ne sumnjam da bi se opet sve vratilo na kukanje da je kojim slučajem Liverpul preokrenuo.

Slično se ponašaju i pojedini mediji u Crnoj Gori od kada smo saznali ko će u drugi krug predsjedničkih izbora.

Jedni nam, kroz svoje redovne sagovornike i komentatore, govore da je „glas za Milatovića glas za bolju Crnu Goru, a glas za Đukanovića je glas za otimanje imovine SPC i gušenje ljudskih prava i sloboda“. Kažu čak i da je „pobjeda nad Đukanovićem pobjeda nad zlim duhovima podnebesja“, zamalo pa biblijska, skoro pa kao nam se poručuje da nebesa i nebeski predstavnici poručuju da se Đukanović mora pobijediti.

Poručuju i da je „izborni kleptoman Đukanović izdao nalog za pljačku izbora“.

Kada se ne priča o pljačkama onda se obično priča o izdajama. Sagovornik Happy televizije, kojeg prenose ovdašnji portali, uči nas da je izdaja konstanta crnogorske politike.

U Crnoj Gori je, kako kaže, mnogo važnije ko će posle izbora izdati volju svojih glasača.

Drugi nam, pak, takođe kroz riječi svojih redovnih analitičara, kažu „da glasaš za Jakova Milatovića ne moraš biti četnik ili izdajnik Crne Gore – dovoljno je da si glup“.

Dakle, 98 858 građana Crne Gore je jednom rečenicom svrstano u četnike ili glupane. Iz ovoga bi moglo proizići da nas u drugom krugu, gdje će se birati između dvije opcije, očekuje jačanje četništva ili zaglupljivanja.  

Uče nas i da se „kukavičje jaje danas ne zove Dritan Abazović nego Jakov Milatović“. A kažu i da su „teletabisi novi Dritani“. Čak pitaju Ambasadu SAD –  „koliko je realno da kandidat popa Backovića i Filipa Ivanovića bude posvećen NATO, sankcijama Rusiji i podršci Ukrajini“.

Slanje ovih poruka je prilično nova ali dobro naštimovana metoda, pa nam tako ove poruke ne šalju političari, oni koji se bore za funkciju predsjednika, niti njihove partije, već je u pitanju novi vid prekogranične saradnje sa Sarajevom, Beogradom, Banja Lukom, za koji čisto sumnjam da ga podržava i plaća EU.

U svemu postoji jedna razlika koju je pošteno pomenuti – ovi iz donjeg dijela teksta objavljuju i poruke onih protiv kojih navijaju.  

Nas čeka, po prvi put od Mila i Momira, drugi krug izbora. Vremena su bolja, jer se sjećam da su se u vrijeme Mila i Momira, u mojoj osnovnoj školi horski pjevale pjesme protiv Momira, a za Mila.

Danas, srećom, djeca kukaju, pjevaju i likuju zbog Real Madrida i Bake i Pepe Praseta. A mediji su preuzeli ulogu dječaka, neumjerenog navijača, iz prvog pasusa.

Raskrinkavanje.me je platforma Centra za demokratsku tranziciju (CDT) čiji su primarni ciljevi suprotstavljanje medijskim manipulacijama, povećanje kvaliteta sadržaja medija, medijske pismenosti čitalaca i poštovanja profesionalnih standarda na medijskoj sceni.

Glavni i odgovorni urednik portala Raskrinkavanje.me
Darvin Murić

In this article