Kritike Srbiji nisu zbog kupovine respiratora

1363

Pismo grupe američkih kongresmena koje je upućeno predsjedniku SAD-a Džozefu Bajdenu povodom dešavanja u Srbiji pojedini mediji koji su naklonjeni politici predsjednika Srbije Aleksandra Vučića iskoristili su da na manipulativan način predstave čitaocima sadržinu tog pisma.

Portal Lajk.rs objavio je tekst pod naslovom:

U tekstu se navodi:

Ovaj sadržaj su objavili i portali Alo i Informer.

Tvrdnje u tekstu da kongresmeni “optužuju Vučića za tobožnju korupciju” i pritisak na medije i da je to zbog nabavke respiratora predstavljaju obmanu čitalaca.

To se jasno može vidjeti i iz sadržaja pisma koje su kongresmeni uputili Bajdenu.

Kongresmeni su u pismu podsjetili američkog predsjednika na njegovu izjavu iz avgusta 2016. godine kada je posjetio Srbiju da je u interesu SAD-a da narod Srbije može da raste i da bilježi prosperitet.

U pismu se administracija američkog predsjednika podstiče da zajedno sa predsjednikom Vučićem i drugima radi kako bi omogućila u Srbiji prosperitet svih izbora medija i izvještavanja o vijestima na pravičan i nepristrasan način. Za primjer kongresmeni  navode  televiziju Pink da je kao najveći  privatni medij dobila sedam miliona eura državnih zajmova od 2014. do 2016. godine, a već je sledeće godine, kad se Vučić kandidovao za predsjednika, na toj televiziji dobio više vremena u kampanji od svih  konkurenata zajedno.

U pismu se navodi i sledeće:

Dakle, u pismu se Vučić ne napada što je nabavljao respiratore, već se ukazuje na sumnje u korupciju i zakonitost nabavke te opreme.

Pošto činjenice iz pisma potvrđuju da su američki kongresmeni ukazali na problem postojanja korupcije i pritisaka na mediji u Srbiji, čemu je doprinio i Vučić ( ilustrujući to konkretnim primjerima), te da kongresmeni ne „razapinju Vučića zbog borbe da obezbijedi narodu respiratore“ ovu objavu ocjenjujemo kao „manipulaciju činjenicama“

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.