Kritike Srbiji nisu zbog kupovine respiratora

1559

Pismo grupe američkih kongresmena koje je upućeno predsjedniku SAD-a Džozefu Bajdenu povodom dešavanja u Srbiji pojedini mediji koji su naklonjeni politici predsjednika Srbije Aleksandra Vučića iskoristili su da na manipulativan način predstave čitaocima sadržinu tog pisma.

Portal Lajk.rs objavio je tekst pod naslovom:

“Ovo ne mogu da mu oproste.  Američki kongresmeni razapinju Vučića jer se borio da obezbijedi respiratore za svoj narod“.

U tekstu se navodi:

„Albanski lobista Tores je jedan od potpisnika pisma upućenog Bajdenu, kojim optužuju predsjednika Aleksandra Vučića za tobožnju korupciju i pritisak na medije, zbog čega poziva Bajdena da iskoristi izvršni nalog 14.033 – blokiranje imovine i zabranu ulaska u SAD osobama koje “destabilizuju Zapadni Balkan”.  Za ovih par kongresmena je problem što je Vučić, u vrijeme rata za nabavku respratora, kada su velike sile otimale  respiratore po aerodromima, učinio sve da dođe do njih kako bi spasio građane Srbije?! Čudi da Viola fon Kramon nije potpisala ovo…”, navodi se u objavi.

Ovaj sadržaj su objavili i portali Alo i Informer.

Tvrdnje u tekstu da kongresmeni “optužuju Vučića za tobožnju korupciju” i pritisak na medije i da je to zbog nabavke respiratora predstavljaju obmanu čitalaca.

To se jasno može vidjeti i iz sadržaja pisma koje su kongresmeni uputili Bajdenu.

Kongresmeni su u pismu podsjetili američkog predsjednika na njegovu izjavu iz avgusta 2016. godine kada je posjetio Srbiju da je u interesu SAD-a da narod Srbije može da raste i da bilježi prosperitet.

„Stoga ohrabrujemo Vašu administraciju da predsjednika Aleksandra Vučića sarađuje u borbi protiv korupcije i napada na slobodu štampe, a oba su ključna za prosperitetnu i demokratsku Srbiju i njenu težnju ka Evropskoj Uniji.  Pozivamo Vas da razmislite o korišćenju izvršnog naloga 14033  blokiranje imovine i obustavljanje ulaska u SAD-u  određenih osoba koje doprinose destabilizaciji situacije na Zapadnom Balkanu“, gdje je prikladno zalagati se za transparentniju i odgovorniju Vladu Srbije koja poštuje  demokratiju, vladavinu prava i ljudska prava, piše, između ostalog u pismu.

U pismu se administracija američkog predsjednika podstiče da zajedno sa predsjednikom Vučićem i drugima radi kako bi omogućila u Srbiji prosperitet svih izbora medija i izvještavanja o vijestima na pravičan i nepristrasan način. Za primjer kongresmeni  navode  televiziju Pink da je kao najveći  privatni medij dobila sedam miliona eura državnih zajmova od 2014. do 2016. godine, a već je sledeće godine, kad se Vučić kandidovao za predsjednika, na toj televiziji dobio više vremena u kampanji od svih  konkurenata zajedno.

U pismu se navodi i sledeće:

„Na nesreću naroda Srbije, izvještaji su pokazali da je predsjednik Vučić produbio korupciju u Srbiji, uključujući i koristeći krizu izazvanu koronavirusom kao izgovor za zamagljivanje državne potrošnje i nabavku PPE (zaštitne medicinske opreme) i respiratora. Predsjednik Vučić je otišao toliko daleko da je rekao na Radio televiziji Srbije da dok je cijeli svijet tražio respiratore, Srbija ih je nabavlja, „polulegalno“. Verujemo da bi administracija trebalo da preduzme brze mjere koje bi suprotstavila postojećoj korupciji i daljim napadima na slobodu štampe u Srbiji“, navodi se u pismu.

Dakle, u pismu se Vučić ne napada što je nabavljao respiratore, već se ukazuje na sumnje u korupciju i zakonitost nabavke te opreme.

Pošto činjenice iz pisma potvrđuju da su američki kongresmeni ukazali na problem postojanja korupcije i pritisaka na mediji u Srbiji, čemu je doprinio i Vučić ( ilustrujući to konkretnim primjerima), te da kongresmeni ne „razapinju Vučića zbog borbe da obezbijedi narodu respiratore“ ovu objavu ocjenjujemo kao „manipulaciju činjenicama“

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.