Dosta polemike ove godine otvorilo je pitanje vakcinacije djece protiv koronavirusa.

I dok mnogi roditelji i dalje razmišljaju o toj opciji, na šta poziva i Institut za javno zdravlje Crne Gore, teoretičari zavjera neumorno šire razne dezinformacije.

Na Fejsbuku jedan korisnik je objavio status u kom navodi da djeca ne obolijevaju od koronavirusa, niti ga prenose.

„OVO JE ZLOČIN! U Podgorici juče vakcinisano 30 đece! Đeca niti obolijevaju, niti prenose zarazu. Imaće teške posljedice!“

Status je objavljen 6. novembra, dan nakon što je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović obilazila punktove za vakcinaciju protiv koronavirusa u Podgorici. Ona je tom prilikom saopštila da je prvu dozu dan ranije dobilo 30 djece u glavnom gradu, koja nemaju nikakva hronična oboljenja. Pozvala je ostale roditelje da slijede te primjere, zato što, kako je istakla, koronavirus ozbiljno jača i ne bira žrtve.

Da nije tačna tvrdnja da djeca ne obolijevaju od koronavirusa, pokazuju najnoviji podaci objavljeni na sajtu „COVID-19 i obrazovanje“. Zaključno sa 12.11.2021. godine u obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori zaraženo je 720 učenika, od čega je najviše novozaraženih u osnovnim školama, 260 učenika, dok je u srednjim 120, a u predškolskim 11.

„Kako infekcija COVID-19 poprima sve opasnije oblike, Nacionalna savjetodavna komisija za imunizaciju još je u avgustu predložila vakcinaciju djeci od 12 do 17 godine koja imaju komorbiditet i djeci koja u porodici imaju lica sa značajnom imunosupresijom (onkološki pacijenti, HIV/AIDS…). Djeca koja ne pripadaju ovim grupama, mogu se vakcinisati uz konsultaciju sa pedijatrom i uz saglasnost roditelja ili staratelja“, navodi se na sajtu Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Razvijene zemlje kao što su Njemačka, SAD, Kanada, Velika Britanija, Danska, Francuska, Španija, Švajcarska, Norveška ranije su započele vakcinaciju djece uzrasta od 12 godina. Razlog je ubrzano širenje novog soja virusa, pa su do sada zdravstvene vlasti Danske i Španije vakcinisale veći dio dječje populacije. U Kini je u junu odobrena vakcinacija djece od tri do 17 godina vakcinom Sinovak, čime je prvi put u nekoj zemlji odobrena vakcinacija tako male djece.

Važno je istaći i da nije tačna tvrdnja da djeca ne prenose virus. Studije u Sjedinjenim Državama iz jula ove godine, pokazale su da se kod djece i adolescenata simptomi često ne razvijaju ili imaju blage, nespecifične oblike, ali da su svakako prenosioci virusa. Isto je pokazala septembarska studija Svjetske zdravstvene organizacije, gdje je kao glavna briga istaknuto to što su blagi simptomi kod djece doveli do manjeg broja testiranja, što rezultira manjim brojem identifikovanih slučajeva koronavirusa kod te populacije.

Do sada u našoj zemlji nije potvrđen nijedan smrtni slučaj od posljedica koronavirusa kod maloljetne osobe, ali jeste u pojedinim zemljama regiona. U januaru ove godine u Hrvatskoj je preminulo 11 godina staro dijete, u Srbiji u aprilu od devet godina i isto toliko staro dijete u septembru na Kosovu.

Zbog svega gore navedenog, objavi dajemo ocjenu „lažna vijest“.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.