Prva zvanična posjeta premijera Zdravka Krivokapića Beogradu bila je u fokusu medija i cjelokupne javnosti u Crnoj Gori.

Kao što to uglavnom biva, takve teme često proizvedu dezinformacije.

U ranijoj analizi raskrinkali smo neistinu da je Krivokapić u Beogradu bio na frizeraju. Dezinformacije o njegovoj posjeti Srbiji dostigle su novi nivo kada je na Fejsbuku počela da se dijeli fotografija za koju se tvrdi da se na njoj vidi Krivokapić kako kleči ispred Skupštine Srbije.

„OŠIŠAN I PRESVUČEN KLEČI AKO NE GRIJEŠIM ISPRED SKUPŠTINE U BEOGRADU. OVO JE VEĆ PREŠLO SVE GRANICE, PA DA GA NE VOLE????SVE MU PRAŠTAJTE ZASLUŽIO JE I AKO MOŽETE ZADRŽITE GA NAMA JE BRUKE PREVIŠE“, kaže se u opisu fotografije.

Na fotografiji jesu Skupština Srbije i Krivokapić koji kleči, ali su zapravo spoj dvije potpuno različite i nepovezane fotografije.

Fotografija iz koje je premijer Crne Gore „isječen“ nastala je u junu kada je Krivokapić, obilazći manstir u Podlastvi, odao počast članovima četničkog pokreta klečeći na spomen-obilježju.

Dakle, u pitanju je foto-montaža, zbog čega ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.