Šišanje: Krivokapićeva slika iz 2020. godinu dana kasnije predstavljena kao aktuelna

1452

Iako dugo očekivana, zvanična posjeta crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića Srbiji nije djelovala kao događaj koji bi mogao da izazove naročito veliku medijsku pažnju.

Međutim, na samom startu dvodnevne posjete, odnosno pri dočeku premijera Crne Gore na beogradskom aerodromu uslijedio je događaj koji je, ispostaviće se, za kratko vrijeme postao jedna od glavnih priča medija u regionu.

Naime, Krivokapića je u neformalnom dres kodu dočekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, a ne srpska premijerka kao što to obično biva.

O ovome, kako su ga mnogi nazvali – događaju bez presedana, izvještavali su skoro svi crnogorski ali i regionalni mediji, a pojedini su otišli korak dalje u namjeri da cijelu priču začine sa par dodatnih detalja.

Primjer za to je tekst koji je objavio Portal Dan.

U tekstu koji nosi naslov „Srpski mediji ignorišu Krivokapića, informacije o posjeti nema ni na sajtu Vlade Srbije“, Dan je između ostalog objavio fotografiju na kojoj crnogorskog premijera možemo vidjeti kod frizera, a u tekstu je navedeno sledeće:

„Iako je Krivokapić, prema navodima samog vrha Srbije, dobrodošao u Srbiju, to na početku njegove prve zvanične posjete nije izgledalo tako.

Njega je na beogradskom aerodromu dočekao Nedimović, i to u farmerkama, čime je i prekršen protokokol, a izazvan svojevrstan diplomatski skandal. Sudeći po fotografijama sa društvenih mreža, crnogorski premijer se potrudio pa je otišao  i kod frizera, ali je naišao na hladan doček domaćina“.

Sa tvrdnjom Dana, da je Krivokapić naišao na hladan doček domaćina biće saglasni mnogi, ali to nije slučaj i sa navodom o odlasku kod frizera u okviru pripreme za doček.

Razlog za to je vrlo jednostavan – slika Krivokapića iz frizerskog salona nije aktuelna, već je stara skoro godinu dana.

U to se možemo uvjeriti na instagram profilu beogradskog frizera Miomira Žeravice, koji je pomenutu sliku na kojoj sređuje frizuru Krivokapiću objavio prije 49 nedelja, odnosno 22. novembra 2020. godine.

„Velika mi je cast sto sam imao priliku da šišam premijera Crne Gore“, opis je tada objavljene fotografije.

U okviru teksta koji govori o načinu na koji je premijer Crne Gore dočekan u Beogradu, Dan je objavio i staru fotografiju Krivokapića iz frizerskog salona pritom nenaglašavajući datum kada je nastala, već se nasuprot tome tvrdi da je aktuelna i da se na njoj premijer sprema za doček.

Imajući u vidu jasno utvrđene činjenice o nastanku slike, objavu portala Dan, koja je podijeljena i na njihovoj zvaničnoj fejsbuk stranici, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Osim toga, sporna objava dobija i ocjenu recikLAŽA

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.