Krvni ugrušci nisu zvanična nuspojava vakcine, niti ima dokaza da je Agueru pozlilo zbog nje

2540
aguero-krvni-ugrusci

Da teorije zavjere, usko povezane sa koronavirusom, ne zaobilaze ni svijet sporta postalo nam je jasno već odavno.

Od fudblera, košarkaša, boksera pa do tenisera, mnogo puta do sada razna imena iz svijeta profesionalnog sporta našla su se na meti dežurnih dezinformatora i teoretičara zavjere, a sve u službi diskreditacije procesa vakcinacije protiv kovida ili uopšteno kako bi se potvrdila neka od čuvenih teza o „nepostojećem virusu“.

Tako je bilo i ovoga puta, o čemu svjedoči fejsbuk objava koja targetira fudbalera Barselone Serhija Aguera.

„Učini to zbog sebe, zbog odgovornosti, zbog solidarnost, za tvoje drage, za sve,  riječi su Kun Aguera, novog nogometaša FC Barcelone koji poziva i druge da učine isto ono što je on učinio. Dapače, ne poziva bilo koga – uključio se u kampanju upravo za djecu 12+ da odu po ono u što se i osobno uvjerio da djeluje. Pozlilo mu je u subotu tijekom utakmice te zbog, kasnije će se utvrditi srčanih problema, završio u bolnici. Ma sigurno nema veze s iglom kojoj je jedna od službenih after-pojava upravo krvni ugrušak i sigurno nema veze s tim što gotovo svaki dan čujemo kako je netko, suviše mlad, iznenadno napustio ovaj svijet. Isto kao što nema i veze sa stopom rasta infarkta u ovoj godini u Škotskoj primjerice koja iznosi ogromnih 25%. Misteriozno – kažu. Kako kome. Za Aguera je još dodatno zanimljivo to što je ovo ljeto stigao u novi klub, a u tom procesu svaki novi igrač mora proći temeljiti zdravstveni pregled, razne testove izdržljivosti i slične – očito je donedavno, do ljeta bio zdrav. Danas više, očito nije. Samo ću dodati da je i zadržan u bolnici zbog dodatnih pretraga na srcu. Mada mu kao ljudsko biće želim da dođe sebi, možda je ovdje i karma odigrala svoje, jer upravo na djeci, koju on uredno poziva na pelc – i to baš na muškoj dječici, se spominje pojava upale srčane ovojnice (miokar…) kao SLUŽBENA nuspojava. Inače, laički rečeno – jer sam i sam laik: Djetetu otekne srce u prsnom košu“, navodi se u fejsbuk postu kojim autor želi ukazati na to da je za Aguerovo zdravstveno stanje odgovorna vakcinacija protiv koronavirusa.

Podsjećanja radi, argentinski fudbaler koji je ljetos potpisao za Barselonu, u subotu je u 41. minutu meča sa Alavesom napustio teren uslijed bolova u grudima.

„Serhio Aguero je prebačen u bolnicu na kardio pregled nakon što je zamijenjen u 41. minutu remija Barselone 1:1 kod kuće protiv Alavesa u subotu, njihovog prvog meča od smjene trenera Ronalda Кumana. Činilo se da napadač ima problema sa disanjem, ali je uspio da napusti teren, a klub je kasnije potvrdio da je Aguero otišao u bolnicu na pregled srca. Novi trener Barselone Serhi Barhuan rekao je da mu se Aguero požalio da mu se malo vrti u glavi. Dodaje i da zna da su ga odveli u bolnicu da vide šta je u pitanju“, prenio je u subotu Gardian.

Vraćajući se na objavu sa fejsbuka pronalazimo početni dio koji je nesporan a tiče se činjenice da se Aguero vakcinisao protiv kovida i da je pozvao sve starije od 12 godina da to urade, poručivši da se time virusu ne dozvoljava da se širi olako.

Ipak, u nastavku posta imamo priliku da pročitamo niz manipulativnih tvrdnji koje imaju za cilj da navedu na zaključak da je fudbaleru narušeno zdravlje zbog vakcine.

Iako autor implicitno ukazuje na to, za sad nema indicije, niti je bilo ko saopštio da bi bol u grudima koji je osjetio Aguero mogao biti povezan sa vakcinacijom.

„Napadač Barselone Serhio Aguero isključen je na tri mjeseca nakon pregleda srca, saopštio je u ponedjeljak španski klub. Klub je saopštio: Posle pregleda srca, napadač Barse Aguero je danas podvrgnut dijagnostičkoj i terapijskoj proceduri kod dr Žozepa Brugade. Tokom naredna tri mjeseca efikasnost liječenja će biti procjenjena kako bi se utvrdilo kada će se moći vratiti“, prenosi ESPN.

Da zdravstveno stanje fudbalera nije ozbiljno potvrđuje i kardiolog u razgovoru za španski list Marka.

„Gledajući šta je objavljeno, znamo da je igrač doživio sličnu epizodu prije 14 dana, rekao je dr Ignasio Fernandes Lozano, šef odjeljenja za aritmiju u bolnici Puerta de Hjero u Majadahondi.
-Da je u pitanju bila maligna aritmija, ni pod kojim uslovima ne bi ponovo igrao, tako da razumijemo da nema izraženo srčano oboljenje. Štaviše, profesionalni fudbaler poput njega biće pomno praćen tokom cijele karijere. Najmanje jedna ehokardiografija godišnje, kao i testovi snage i kiseonika… čak i tako, ponekad ima manjih tegoba koje se ne pokažu na ovim testovima“, prenosi Marka riječi stručnjaka koje demantuju dio spornih tvrdnji da je Aguero „do ljeta bio zdrav a danas više, očito nije

U objavi se dalje navodi da je „službena after-pojava igle(vakcine) krvni ugrušak“.

Činjenice nam ipak govore drugačije. Naime, krvni ugrušci nisu nikakva zvanična nuspojava vakcina, o čemu se možemo uvjeriti na sajtu Svjetske zdravstvene organizacije SZO.

„Kao i svaka vakcina, vakcine protiv COVID-19 mogu izazvati neželjene efekte, od kojih su većina blage ili umjerene i nestaju same u roku od nekoliko dana. Kao što su pokazali rezultati kliničkih ispitivanja, mogući su ozbiljniji ili dugotrajniji neželjeni efekti. Vakcine se stalno prate kako bi se otkrili neželjeni događaji. Prijavljeni neželjeni efekti vakcina protiv COVID-19 su uglavnom bili blagi do umjereni i nisu trajali duže od nekoliko dana. Tipični neželjeni efekti uključuju bol na mjestu injekcije, groznicu, umor, glavobolju, bol u mišićima, zimu i dijareju. Šanse da se bilo koji od ovih neželjenih efekata javi nakon vakcinacije razlikuju se u zavisnosti od specifične vakcine. Manje uobičajeni neželjeni efekti koji su prijavljeni za neke vakcine protiv COVID-19 uključuju teške alergijske reakcije kao što je anafilaksa; međutim, ova reakcija je izuzetno rijetka“, piše na sajtu SZO.

Da krvni ugrušci, kao ni upala srčanog mišića (što takođe možemo pročitati u objavi) nisu zvanična nuspojava vakcine, potrvđuje i američki centar za kontrolu i prevenciju zarazne bolesti.

Dalje, podatak o povećanju srčanih udara u Škotskoj koji se u postu dovode u vezu sa vakcinom zapravo nije poslijedica vakcinacije.

Stručnjaci su činjenicu o povećanom broju infarkta pripisali lošoj ishrani i kontinuiranom stresu koji je uzrokovan pandemijom kovida.

Ako uzmemo u obzir sve navedene činjenice, postaje nam jasno da fejsbuk objava obiluje brojnim tvrdnjama koje su neutemeljene i plasirane na način da potkrijepe ono što se želi istaći kao glavna poruka, a to je da je fudbaleru Barselone narušeno zdravlje zbog vakcine protiv kovida, čiji su, ako je vjerovati fejsbuk postu, zvanični neželjeni efekti srčani problemi poput miokarditisa, tj. upale srčanog mišića.

Ipak, takvi navodi ne mogu se uzeti za ozbiljno jer nemaju realno utemeljenje u onome što je riječ struke.

Imajući to u vidu, fejsbuk objavu ocjenjujemo manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article