Krvni ugrušci nisu zvanična nuspojava vakcine, niti ima dokaza da je Agueru pozlilo zbog nje

2011
aguero-krvni-ugrusci

Da teorije zavjere, usko povezane sa koronavirusom, ne zaobilaze ni svijet sporta postalo nam je jasno već odavno.

Od fudblera, košarkaša, boksera pa do tenisera, mnogo puta do sada razna imena iz svijeta profesionalnog sporta našla su se na meti dežurnih dezinformatora i teoretičara zavjere, a sve u službi diskreditacije procesa vakcinacije protiv kovida ili uopšteno kako bi se potvrdila neka od čuvenih teza o „nepostojećem virusu“.

Tako je bilo i ovoga puta, o čemu svjedoči fejsbuk objava koja targetira fudbalera Barselone Serhija Aguera.

Podsjećanja radi, argentinski fudbaler koji je ljetos potpisao za Barselonu, u subotu je u 41. minutu meča sa Alavesom napustio teren uslijed bolova u grudima.

Vraćajući se na objavu sa fejsbuka pronalazimo početni dio koji je nesporan a tiče se činjenice da se Aguero vakcinisao protiv kovida i da je pozvao sve starije od 12 godina da to urade, poručivši da se time virusu ne dozvoljava da se širi olako.

Ipak, u nastavku posta imamo priliku da pročitamo niz manipulativnih tvrdnji koje imaju za cilj da navedu na zaključak da je fudbaleru narušeno zdravlje zbog vakcine.

Iako autor implicitno ukazuje na to, za sad nema indicije, niti je bilo ko saopštio da bi bol u grudima koji je osjetio Aguero mogao biti povezan sa vakcinacijom.

Da zdravstveno stanje fudbalera nije ozbiljno potvrđuje i kardiolog u razgovoru za španski list Marka.

U objavi se dalje navodi da je „službena after-pojava igle(vakcine) krvni ugrušak“.

Činjenice nam ipak govore drugačije. Naime, krvni ugrušci nisu nikakva zvanična nuspojava vakcina, o čemu se možemo uvjeriti na sajtu Svjetske zdravstvene organizacije SZO.

Da krvni ugrušci, kao ni upala srčanog mišića (što takođe možemo pročitati u objavi) nisu zvanična nuspojava vakcine, potrvđuje i američki centar za kontrolu i prevenciju zarazne bolesti.

Dalje, podatak o povećanju srčanih udara u Škotskoj koji se u postu dovode u vezu sa vakcinom zapravo nije poslijedica vakcinacije.

Stručnjaci su činjenicu o povećanom broju infarkta pripisali lošoj ishrani i kontinuiranom stresu koji je uzrokovan pandemijom kovida.

Ako uzmemo u obzir sve navedene činjenice, postaje nam jasno da fejsbuk objava obiluje brojnim tvrdnjama koje su neutemeljene i plasirane na način da potkrijepe ono što se želi istaći kao glavna poruka, a to je da je fudbaleru Barselone narušeno zdravlje zbog vakcine protiv kovida, čiji su, ako je vjerovati fejsbuk postu, zvanični neželjeni efekti srčani problemi poput miokarditisa, tj. upale srčanog mišića.

Ipak, takvi navodi ne mogu se uzeti za ozbiljno jer nemaju realno utemeljenje u onome što je riječ struke.

Imajući to u vidu, fejsbuk objavu ocjenjujemo manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article