Kun Aguero nije imao srčani zastoj već aritmiju

1248

Poznati fudbaleri i drugi sportisti konstantno su pod pažnjom svjetske javnosti. To je uglavnom bilo zbog njihovih sposobnosti, života van terena, ljubavnih veza, a sada i – vakcinacije.

Svaki zdravstveni problem poznatih sportista pokušava se predstaviti kao posljedica vakcinacije.

Nedavno smo analizirali video u kojem se cijeli niz padanja u nesvijest i sličnih nezgodnih situacija koje su snalazile sportiste korisnicima društvenih mreža predstavlja kao posljedica štetnosti vakcine, naravno, bez ikakvog dokaza i utemeljenja.

Uprkos nedostatku bilo kakvih dokaza na društvenim mrežama se tvrdi da su i srčani problemi reprezentativca Argentine i napadača Barselone Serhija Aguera povezani sa vakcinacijom.

Aguero je bio jedan od fudbalera koji su najaktivnije zagovarali vakcinaciju, a govorio je i o svojim iskustvima i borbi protiv COVID-19.

Njega je zadesila nesreća da mu je tokom meča krajem oktobra pozlilo i da je morao napustiti teren. U pitanju su bili problemi sa srcem, što su pojedini korisnici društvenih mreža jedva dočekali kako bi ih povezali sa vakcinom.

„PADAJU KAO SNOPLJE….. ….u ovoj 2021. tj poslednja ČETIRI MESECA…. Pa, šta li su radili ove godine što nisu ranije……… budite TV drugima..“, kaže se u opisu fotografije Aguera na kojoj se tvrdi i da je broj srčanih zastoja među fudbalerima porastao za 6400% u posljednja četiri mjeseca.

Dokaza da su Aguerovi zdravstveni problemi povezani sa vakcinacijom jednostavno nema. Aguero je meč napustio zbog aritmije, ne srčanog zastoja, a španski mediji objavili su da je srčane probleme imao i ranije.

Nedavno su se pojavile i spekulacije da bi se Aguero mogao povući iz fudbala zbog problema sa srcem, ali je iz njegovog kluba to demantovano.

Tvrdnjom o rastu broja srčanih zastoja među fudbalerima bavio se Faktograf, koji je objasnio da su i prije pandemije i vakcinacije srčani zastoji kod fudbalera bili češći nego što se mislilo i da je studija iz 2018. godine pokazala da čak oko 90 fudbalera kolabira tokom godinu dana upravo zbog problema sa srcem.

Ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.