Od niskog pritiska do vrućine: Kompilacija padova u nesvijest puna nestina

1167
novinar-cnna-lazna-vijest

Sa ciljem da vakcinu protiv koronavirus predstave kao opasnu antivakseri pokušavaju da svako oboljenje sportista, padanje u nesvijest ili sličan incident povežu sa imunizacijom.

Ko god se onesvijesti na sportskom terenu – od vakcine je, makar tako tvrde antivakseri. I svakako, nijesu u pravu.

Na društvenim mrežama se dijeli „kompilacija“ padanja u nesvijest sportista i sportskih sudija uz tvrdnje:

„Zar postoji neko, posle svih ovih ušpricanih sportista koji svakodnevno padaju kao zrele kruške od srčanog udara, da se v@k.cinise….❓❓ Ako postoji, verovatno je zreo za psihijatriju ili je samoubica..“.

Da krenemo redom.

U videu prvo vidimo dobro poznato kolabiranje reprezentativca Danske, Kristijana Eriksena, na Evropskom prvenstvu u fudbalu.

O Eriksenovom slučaju smo pisali neposredno nakon što je on pao na terenu usljed srčanog zastoja. Tada smo objasnili da on u to vrijeme nije bio vakcinisan.

Sljedeće što vidimo u videu je onesvješćivanje igračice kriketa, Šinel Henri, koja se onesvijestila na terenu u julu ove godine. Tada se, na istom meču onesvijestila njena saigračica Čedin Nejšn, a obje igračice su se nakon svega nekoliko dana vratile na teren u odličnom zdravstvenom stanju, i njihovo onesvješćivanje se nije povezivalo sa vakcinacijom.

U viralnom videu vidimo i pad u nesvijest tadašnjeg fudbalera Atletiko Madrida, Muse Dembela, koji je kolabirao na treningu. Ipak, Dembele je nakon pregleda pušten kući a španska Marka je objavila da se onesvijestio zbog pada krvnog pritiska.

Slijedi snimak onesvješćivanja mladog britanskog tenisera Džeka Drejpera. On se onesvijestio na turniru u Majamiju a razlog je prost – kolabirao je od vrućine.

U videu se može vidjeti i kako fudbalski sudija Čarls Bulu, iz Gane, pada u nesvijest tokom meča između Obale Slonovače i Etiopije.

Iz Fudbalskog saveza Gane tada je saopšteno da je Bulu u stabilnom stanju i da će za nekoliko dana biti pušten iz bolnice.

Nakon Bulua, na snimku vidimo i kolabiranje još jednog sudije, ovog puta košarkaškog. U pitanju je Bert Smit, koji se onesvijestio na utakmici koledž košarke, a čiji je život spasila brza reakcija medicinskog osoblja. Razlog njegovog kolabiranja je – krvni ugrušak u plućima. Mediji u Americi su objasnili da je Smit ranije bio pozitivan na COVID-19 i da je to vjerovatno uzrok stvaranja ugruška u plućima.

Dakle, nijedan od snimaka u ovoj kompilaciji nije i ne može biti doveden u vezu sa srčanim udarima kao posljedicama vakcinacije.

Zbog toga ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.