Zloupotreba jedne fotografije: Iz 1991. u 2021, iz Rusije, preko Francuske do Beča

1754

Neke zloupotrebe fotografija i snimaka na društvenim mrežama, koliko god puta ih označili, opet izniknu kad im se najmanje nadate.

Naročito ako se na njima vidi veliki skup, iz antivakserskog pokreta će te fotografije automatski predstaviti kao borbu protiv „kovid fašizma“, „prisilne vakcinacije“ i čega sve ne…

Iako smo mi i drugi fakt-čekeri u avgustu raskrinkali zloupotrebu fotografije nastale u Moskvi 1991. godine, ista se opet dijeli na internetu sa istim kontekstom – predstavlja se kao protest protiv kovid mjera.

Ta fotografija, nastala na skupu podrške Borisu Jeljcinu u Moskvi, odnosno protivnicima Mihaila Gorbačova, korisnicima je u avgustu „servirana“ kao protest u Francuskoj, a ovoga puta kao protest u Austriji.

Ranije smo objavili da je ta fotografija, između ostalog, prije 30 godina objavljena u časopisu „Atlantic“, gdje se ispod fotografije pojašnjava da je u pitanju protest od oko 100.000 Rusa koji su tražili ostavku Mihaila Gorbačova.

Dakle, ni Francuska, ni Austrija, već Rusija i to 1991. godine.

Zbog toga ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.