Ozloglašeni nacista nije dio ukrajinske policije

3360
nacista-bonov-lazna-vijest

Propagandne mašine, tokom rusko-ukrajinskog sukoba, proizvode brojne neistine, pa tako nova epizoda iz te serije nosi poruku da postoje dvije strane ukrajinske policije.

Akter te priče, Artem ,,Bonov” Zalesov, Ukrajinac koji, sudeći prema neonacističkoj tetovaži na glavi i njegovim javnim istupanjima, zastupa ekstremno desničarski stav, prepoznat po svom Jutjub kanalu, bivši pacijent duševne bolnice u Lavovu, odabran je da bude zamjenik načelnika policije u Kijevu ali samo u mašti korisnika društvenih mreža koji dijele fotografiju uz opis:

“Zamjenik nacelnika policije u Kijevu. Govno nacisticko! To mediji sve zataskavaju. Srecom pa nas ima DA DELIMO ISTINU DA SE ZNA!
STOP LAŽIMA MEDIAMA!!

Ovakva lažna informacija proistekla je zbog serije od nekoliko spornih fotografija na kojima se vidi Bonov sa grupom muškaraca u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine iz kojih šalju i nacističke pozdrave, otkrio je Istinomjer. Mada je vjerovatno najveću zabunu proizvela fotografija koja se pojavljuje na ruskoj društvenoj mreži VK, a na kojoj izvjesni Bonov nosi policijsku ukrajinsku uniformu. 

Takva fotografija, saznali smo pretragom internetske arhive, u velikoj mjeri cirkuliše društvenim mrežama.

Međutim, iako uniforma u kojoj je uslikan datira iz 2015. godine i do sada se oznaka promijenila, a hijerarhija ukrajinske policije se može pronaći na zvaničnom sajtu i vidjeti da ime ,,Artem Zalesov” ne stoji među zaposlenima, korisnici su bezbroj puta podijelili pomenuti sadržaj bez prethodne provjere.

U vezi sa fotografijama iz prostorija resornog ministarstva, objavljeno je saopštenje 2014. godine kada je i nastala, gdje se demantuje da krajnja desnica radi za policiju. Pojašnjeno je, takođe, od strane tadašnjeg savjetnika minstra unutrašnjih poslova da je te godine održan sastanak za dobrovoljce koji su htjeli da se priključe bataljonu Azov, pa se tu našao i Bonov.

Toj dobovoljnoj misiji se, kako je to napisao sam Bonov na svom tadašnjem nalogu na VK mreži a što je Istinomjer uspio da arhivira, pridružio zbog ,,slobodnog pristupa oružju” kako bi sa istomišljenicima izgradio ,,i danas još uvijek mitsku državu Ukrajinu od nule.”  Što mu nije pošlo za rukom jer niko od viđenih na tim fotografijama nije regrutovan u MUP ili policiju piše u saopštenju, a to znači ni nacista Bonov. Kako smo prethodno pojasnili, situacija se nije ni ove godine promijenila a kamoli da je ovaj ekstremni nacista postao zamjenik načelnika. 

Dakle, da je Bonov nacista, jutjuber, bivši dobrovoljac bataljona Azov, nekadašnji pacijent psihijatrijske klinike, sve je to dokazivo ali nema relevantnog dokaza da je ujedno i zamjenik načelnika policije u Kijevu već je u pitanju lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article