Od pojave koronavirusa od samog početka kruže lažne glasine i apsurdne teorije zavjere o njenom nastanku, poput onih da su je predvidjeli razni proroci i autori pojedinih knjiga.

Portal Ekskluzivno je objavio tekst pod nazivom „HOLLYWOOD NAS JE PRIPREMIO ZA KORONU: Pogledajte film iz 2003. godine!” koji je još jedna u nizu teorija zavjere o nastanku kooronavirusa.

U tekstu se navodi:

Tekst prati video koji sadrži dvominutni isječak iz epizode američke serije “Mrtva zona” koja je emitovana 2003. godine i kojim se ostavlja prostor gledaocima da se pitaju da li je Holivud  predvidio pandemiju COVID-19 prije nego se ona pojavila.

U video snimku se vidi da njegovi akteri govore o tajanstvenom virusu za koji se ne zna porijeklo i kako svi mogu biti zaraženi , a za simpotome virusa navodi visoku  temperaturu i respiratorne probleme.

Iz razgovora aktera u snimku dok pokušavaju saznati odakle virus dolazi govori se o Kini kao izvoru porijekla i da je jedna od načina prenosa moglo biti putovanje. Osim toga, vodi se i rasprava o nošenju maski, karantinu kao oblik zaštite i hlorokinu  (lijeku protiv malarije) kao jednom od mogućih ljekova za zaustavljanje  virusa.

Iako video ima sličnosti sa aktuelnim dešavanjima koje je donijela pandemija COVID-19, koja je počela da se širi iz kineskog grada Vuhana, nikako se ne može sugerisati da je ta holivudska serija predskazanje koronavirusa i da se još prije 15 godina govorilo o koronavirusu  koji se liječi hlorokinom. O virusu i ljekovima za njega ne uči se kroz gledanje serija, nego kroz naučna istraživanja.

Raskrinkavanje je već pisalo o tome da nije potvrđeno da je hlorokin lijek protiv koronavirusa , kao i o sličnim teorijama zavjere o nastanku te bolesti među kojima je i da je  knjiga  Dina Kunca predskazala ovu bolest .

Objavu portala Ekskluzivno ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Ekskluzivno.me: Teorija zavjere