Lažna naslovnica Forbes-a iskorišćena u kontekstu sukoba Izraela i Hamasa 

202

Na društvenim mrežama se pojavila naslovnica američkog magazina Forbes na kojoj centralnu poziciju zauzima Kaled Mašal, a naslov otkriva koliko iznosi njegovo  bogatstvo. (1, 2

“Lider Hamasa Kaled Mešal: lično bogatstvo 5 milijardi dolara”, podijelili su korisnici društvenih mreža uz ovaj komentar naslovnicu Forbes-a.  

Kaled Mašal jeste jedan od osnivača palestinske grupe Hamas, ali se vodi kao bivši lider, potvrđuje više kredibilnih izvora. Mašal je odstupio od svoje uloge vođe Hamasa 2017. godine, kada je dalje upravljanje prepustio Ismailu Haniju

Na naslovnici Forbes-a je istaknuti datum tiraža sa likom Mašala, 7. oktobar, a pregledom arhive Forbes-a smo zaključili da ipak nije autentična. Na naslovnici tog američkog magazina u oktobru se našao osnivač Fejsbuka, Mark Zuckerberg, a ne bivši lider Hamasa. 

Više detalja na naslovnici Forbes-a koja se dijeli na društvenim mrežama upućuje da nije vjerodostojna. 

Prvenstveno, stilski se znatno razlikuje od aktuelnog dizajna Forbes naslovnica. Posljednja izdanja u arhivi imaju tamnu pozadinu, dok je na naslovnici istaknut portet pojedinaca. 

Na naslovnici na kojoj je prikazan Kaled Mašal istakniti su i sarkastični nadnaslov: „specijalno izdanje sa najvećim lažovom na svijetu“, odnosno „trikovi i savjeti za uništenje sopstvene zemlje“. Činjenica je da takve izjave nisu tipične za uređivačku politiku Forbes-a.   

Potvrda uredništva Forbes za fakt-čeking platformu Newtral ne ostavlja prostora za sumnju – naslovnica na kojoj je istaknut lik bivšeg lidera Hamasa je izmišljenja. 

Kako je pojašnjeno u njihovoj analizi, ta naslovnica je prvo podijeljena na nalozima koji su povezani sa Vladom Izraela. U pojedinim objavama je pojašnjeno da je u pitanju bila satira, dok je u drugim ta informacija izostala zbog čega su pojedini korisnici društvenih mreža povjerovali da je autentična. 

Zbog činjenice da američki magazin Forbes nije objavio naslovnicu na kojoj je istaknut bivši lider Hamasa, Kaled Mašal, objave ocjenjujemo kao lažnu vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article