Na Twitteru se 6. decembra pojavio profil @SekulovicMe, koji se korisnicima predstavio kao zvanični profil novog ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića.

Korisnici Twittera su ubrzo uočili grešku u nazivu države u opisu naloga, gdje je pisalo Republika Crna Gora umjesto Crna Gora.

O ovom „propustu“ ministra su izvijestili portali Pobjeda, Akutelno, Standard, Portal Analitika, Antena M, Slobodna Bosna i  CDM. U nekim od naslova i tekstova čitali smo o skandalu i bruci ministra koji ne zna kako mu se zove država.

Sekulović je na svom Facebook profilu saopštio da nije učestvovao niti je konsultovan u kreiranju profila:

„Kako je doslo to toga da se nepravilno napise naziv drzave, ne znam, jer u pisanju nisam ucestovao niti sam konsultovan i slicno…Mada reci da je CG Republika ne zvuci mi tako strasno. U svakom slucaju hvala sto ste primijetili da bi se greska ispavila…“

Već 7. decembra situacija je razjašnjena. Nakon nekoliko tvitova u kojima se na našem i engleskom jeziku korisnicima nudila lažna vijest o smrti Radovana Karadžića, objavljeno je i obavještenje da je profil podvala iza koje stoji italijanski novinar Tomaso Debenedeti.  Debenedeti je poznati kreator lažnih vijesti. Pisao je izmišljene intervjue sa svjetski poznatim ličnostima, kreirao lažne Tviter naloge objašnjavajući da to čini kako bi pokazao da je u eri digitalizacije lako prevariti medije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da se ne radi o Twitter nalogu ministra, te da je zloupotrijebljeno njegovo ime i funkcija.

Raskrinkavanje.me je već pisalo o sličnoj situaciji u februaru ove godine, kreiran lažni nalog bosanske ministrice spoljnih poslova, i sa njega puštena lažna vijest o smrti Ratka Mladića. Naše kolege iz Raskrinkavanje.ba su tada utvrdile da je lažnu vijest prenijelo skoro 100 medija u regionu.

Ovoga puta su mediji bili pametniji, i izgleda da se niko nije upecao na lažnu vijest o smrti Radovana Karadžića. Ali mnogi su prethodno nekritički prihvatili da se zaista radi o profilu ministra Sekulovića, i prenijeli tu netačnu informaciju.

Objave o smrti Radovana Karadžića na lažnom Twitter profilu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Medijima koji su ranije pisali da se radi o autentičnom profilu Sekulovića dajemo ocjenu dezinformacija. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Portal Analitika objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit, 09.12.2020: dodat tekst koji je prethodno bio nedostupan.

Edit: 01.03.2021.

Pobjeda: Dezinformacija | Aktuelno.me: Dezinformacija | Standard.co.me: Dezinformacija | Portal Analitika: Dezinformacija | Antena M: Dezinformacija,Demantovano | Slobodna Bosna: Dezinformacija,Demantovano | CDM: Dezinformacija,Demantovano