Daleko od forenzike: PCR test ne krade DNK

Kao najprecizniji metod utvrđivanja prisustva virusa, PCR test na meti je dezinformatora i teoretičara zavjere od samog početka pandemije. Slične tvrdnje od PCR testu „vrte“ se društvenim mrežama svakodnevno, od onih da je njegov tvorac Keri Malis rekao da je beskoristan pa do toga da se testiranjem zapravo krade DNK. Takva je i tvrdnja koja …

1860

Kao najprecizniji metod utvrđivanja prisustva virusa, PCR test na meti je dezinformatora i teoretičara zavjere od samog početka pandemije.

Slične tvrdnje od PCR testu „vrte“ se društvenim mrežama svakodnevno, od onih da je njegov tvorac Keri Malis rekao da je beskoristan pa do toga da se testiranjem zapravo krade DNK.

Takva je i tvrdnja koja se nanovo širi Fejsbukom.„PCR test je namijenjen u svrhu multiplikovanja DNK sekvence odnosno umnožavanja a ne za detekciju virusa. Test koji prikuplja naš DNK bez dozvole i znanja!“, stoji u objavi.

I u ranijim analizama objašnjavali smo kako funkcioniše PCR test.“PCR metoda je standardna metoda za umnožavanje i dokazivanje prisustva specifičnih gena, odnosno molekula DNK. S obzirom na to da je genetički materijal SARS-CoV-2  virusa u formi molekula RNK, virusni geni se najpre prepisuju (procedurom koja se zove reverzna transkripcija) u molekul DNK. Određeni virusni geni, sada u formi molekula DNK, se potom umnožavaju milijardu puta, kako bi se mogli detektovati. Ukoliko se u uzorku nalazi svega stotinak virusa, ovom metodom će se umnožiti i specifično detektovati geni karakteristični upravo za SARS-CoV-2 virus. Prisustvo gena drugih virusa, pa čak i drugih veoma srodnih korona virusa (kao što su oni koji izazivaju običnu prehladu) se ovom metodom NEĆE detektovati. Zbog toga se kaže da je PCR test praktično 100% specifičan (jer se ne detektuju drugi virusi osim onog testiranog), kao i da je veoma senzitivan (jer se detektuje prisustvo od svega stotinak virusa u uzorku)”, objašnjeno je na sajtu američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

Takođe, podsjećamo, da je molekularna biološkinja čija je specijalnost PCR testiranje, Tania Nolan, ranije za britanski Channel4 kazala da se većina ljudi se testira tako što im se uzima bris.„To obično znači da se uzima uzorak iz nosa ili grla. Uzorak se onda testira u laboratoriji kako bi se utvrdilo da li je genetski materijal, odnosno RNK virusa, prisutan u organizmu. Nema dokaza da se ovaj test ikada koristio da se identifikuje DNK nekog pojedinca. Iako ispitivanja koja se koriste u testiranju detektuju i ljudski genetski materijal (a ne samo genetski materijal virusa), to se radi samo da bi se osiguralo da testiranje funkcioniše i ne može dati informacije o DNK otisku na način koji to zahtijevaju forenzička ispitivanja“.

Dakle, PCR test se ne koristi za forenziku niti prikuplja dovoljno podataka za takozvani „DNK otisak“.

Konkretno, u Crnoj Gori, prikupljanje DNK i vođenje ovog registra regulisano je Zakonom o DNK registru.

Prema tom aktu, zbirka DNK profila sadrži DNK profile lica osumnjičenih, okrivljenih ili optuženih da su učinili krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od četiri godine i teža kazna ili kazna zatvora od četrdeset godina, DNK profile lica kojima je izrečena mjera bezbjednosti obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi, DNK profile dobijene analizom spornih bioloških materijala, DNK profile koji su dostavljeni od strane nadležnih organa u okviru međunarodne saradnje, DNK profile neidentifikovanih lica i njihovih srodnika i DNK profile srodnika nestalih lica.

Ova objava dobija ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

08/12/2020

Ocjena:

Raskrinkano, Teorija zavjere