Kao najprecizniji metod utvrđivanja prisustva virusa, PCR test na meti je dezinformatora i teoretičara zavjere od samog početka pandemije.

Slične tvrdnje od PCR testu „vrte“ se društvenim mrežama svakodnevno, od onih da je njegov tvorac Keri Malis rekao da je beskoristan pa do toga da se testiranjem zapravo krade DNK.

Takva je i tvrdnja koja se nanovo širi Fejsbukom.

I u ranijim analizama objašnjavali smo kako funkcioniše PCR test.

Takođe, podsjećamo, da je molekularna biološkinja čija je specijalnost PCR testiranje, Tania Nolan, ranije za britanski Channel4 kazala da se većina ljudi se testira tako što im se uzima bris.

Dakle, PCR test se ne koristi za forenziku niti prikuplja dovoljno podataka za takozvani „DNK otisak“.

Konkretno, u Crnoj Gori, prikupljanje DNK i vođenje ovog registra regulisano je Zakonom o DNK registru.

Prema tom aktu, zbirka DNK profila sadrži DNK profile lica osumnjičenih, okrivljenih ili optuženih da su učinili krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od četiri godine i teža kazna ili kazna zatvora od četrdeset godina, DNK profile lica kojima je izrečena mjera bezbjednosti obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi, DNK profile dobijene analizom spornih bioloških materijala, DNK profile koji su dostavljeni od strane nadležnih organa u okviru međunarodne saradnje, DNK profile neidentifikovanih lica i njihovih srodnika i DNK profile srodnika nestalih lica.

Ova objava dobija ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere