Svako od nas bar jednom je pročitao izmišljenu izjavu koja je pripisana nekom političaru, državniku, vjerskom vođi, ličnostima iz različitih oblasti javnog života, umjetnicima, sportistima… Dezinformatori često kreiraju i potpuno netačne i lažne informacije čiju okosnicu čine upravo ličnosti koje su poznate čak i svjetskoj javnosti.

Među posljednjim „žrtvama“ ovakvih vijesti našao se i poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo. 

Portal Istinom protiv lazi juče je objavio da je papa Franjo uhapšen, a ova vijest dijeljena je i među korisnicima Facebooka.

U objavi se navodi:

“Priču o uhićenju Pape potaknuo je Vatikan koji se sinoć bio u potpunom mraku, a svi prilazi blokirani. Dok se vijest o međunarodnoj zavjeri, u koju je bila umješana talijanska vlada kako bi se uklonilo predsjednika Donalda Trumpa nije ni slegla, stiže nova senzacionalna vijest: Papa Franjo je uhićen zbog trgovine više desetaka djece”.

Informacija o navodnom hapšenju pape Franja je neistinita, nema zvaničnih saopštenja koja bi potvrdila ove navode, a nijedan relevantni medij ili agencija nije objavila ovu vijest.

Informaciju o hapšenju pape Franja objavio je medij Conservative Braver, a demantovana je od strane Katoličke novinske agencije (CNA). 

Papa Franjo redovno obavlja svoje dužnosti, o čemu je javnost obaviještena putem medija, ali i zvaničnih kanala na društvenim mrežama (obje objave su od 11.01.2021.godine).

Sveta Stolica je objavila i redovan raspored aktivnosti pape Franja za ponedjeljak 11.01.2021.

Takođe, papa Franjo redovno prima u posjetu i državne zvaničnike, a među posljednjima ugostio je i crnogorskog ambasadora pri Svetoj Stolici, Miodraga Vlahovića.

Zbog iznošenja neprovjerenih informacija i neistina ovaj sadržaj ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Istinom protiv laži: Lažna vijest