O vakcinama protiv koronavirusa, odnosno njihovim dobrim i lošim stranama, na društvenim mrežama konstantno se vode žučne rasprave. I dok jedni jedva čekaju da vakcina stigne u njihovu zemlju, drugi tvrde da ona može proizvesti više štete nego koristi.

Tako se Fejsbukom  munjevito širi fotografija prof. dr Krešimira Pavelića, dekana medicinskog fakulteta u Puli, na kojoj se nalazi citat kojim se tvrdi da naučnici upozoravaju da bi vakcina kod velikog broja žena mogla izazvati sterilitet.

Faktčekeri USA Today provjerili su slične objave na Fejsbuku, kojima se tvrdi da vakcina za COVID-19 može dovesti do neplodnosti žena.

Na Fejsbuku se dijeli fotografija na kojoj se mogu vidjeti doktori Volfgang Vodarg i Majk Jedon koji upozoravaju na štetnost vakcine. Naime Vodarg, njemački ljekar, i Jedon, bivši glavni naučni direktor i šef istraživanja kompanije Fajzer,   1. decembra su, zajedničkim dopisom, Evropsku agenciju za ljekove,  pozvali da suspenduje vakcine Fajzer i Biontek.

Istine radi, navodimo, da je doktor Jedon  kritikovan zbog iznošenja obmanjujućih i netačnih tvrdnji o virusu, a na njegovom Linkedin profilu ne postoje informacije da je od 2011. godine radio u Fajzeru. Njegov kolega Vodarg, pandemiju svinjske gripe nazivao je  lažnom, a tvorac je dezinformišućih video materijala o koronavirusu.

Da bi čitaocima naše platforme pojasnili pojmove koji se pominju u objavi doktora Krešimira Pavelića, vraćamo se 20 godina unazad,  kada je u Kembridžu u Masačusetsu otkriven sincitin, protein kodiran virusnim genom, koje su  proizvele  ćelije placente –  jedinog zajedničkog organa majke i bebe,  koji se stvara samo tokom trudnoće. 

Kasnija istraživanja otkrila su da ljudi nijesu jedini koji nose ovaj protein, već ga  imaju i šimpanze, gorile,  orangutani i još neki sisari.

Kako je prenio USA Today Francuski virusolog  Tjeri Hedman sa svojim kolegama otkrio je drugi sincitin 2003. godine, pa su  poznati sincitini nazvani 1 i 2. Međutim sincitin-2 je imao dodatnu ulogu u sprečavanju imunološkog sistema majke da napada fetus, što je  tipična reakcija svakog zdravog organizma kada se suoči sa stranim tijelom.

Za razliku od drugih vakcina Fajzer-Biontek i Moderna  ne sadrže oslabljene ili ubijene viruse, već samo uputstvo za izgradnju jednog dijela patogena COVID-19. To uputstvo u formi takozvanog iRNK-molekula dolazi u tijelo, gdje onda ljudske ćelije same proizvode protein virusa – takozvani spajk protein. U slučaju SARS-CoV-2 to je spajk-protein sa gornje površine virusa, koji stimuliše ljudski imuni sistem da proizvodi antitijela. Iako protein spajk koronavirusa i sincitin-1 dijele minutni niz aminokiselina – gradivnih blokova proteina – sličnost je premala da bi opravdala imunološku ofanzivu, pojašnjava virusolog Jan Džons sa Univerziteta u Redingu.

I imunološkinja sa Univerziteta Djuk,  Stefani Langel, izjavila je za  New York Times da ova dva proteina „nemaju gotovo ništa zajedničko, zbog čega je malo vjerovatno da će vakcina izazvati reakciju“.

Fajzerova predstavnica Džerika Pits tvrdi da  vakcina nije uticala na plodnost žena.

Zvanični podaci govore da je u SAD, od kraja januara, zabilježeno više od 40  hiljada slučajeva infekcije koronavirusom kod trudnica, pa doktorica Meri Džejn Minkin ističe da bi se svaka indikacija neželjene imunološke reakcije povezane sa sincitinom-1 manifestovala  komplikacijama trudnoće ili pobačajima, što  do sada nije prijavljeno. 

Ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest