Lažna vijest o tuči tjelohranitelja Volodimira Zelenskog 

258

Osporavanje ukrajinskih vlasti je vrlo učestala praksa ruske propagande, pri čemu se pripadnici tog naroda pokušavaju prikazati kao agresivni i nemilosrdni. 

RT Balkan je izvijestio da je tjelohranitelj predsjednika Ukrajine, prilikom njegove posjete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) povodom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, izazvao tuču u jednom američkom noćnom klubu. 

“Neslavni provod telohranitelja Zelenskog u klubu u SAD: “Slava Ukrajini”, tuča i policija”, glasi naslov teksta objavljenog na tom portalu. 

U tekstu je objavljen video navodnog incidenta, sa istaknutim obilježjem američkog tv kanala USA Today. 

“Član ukrajinske delegacije koja je doputovala u SAD radi učešća na ovogodišnjem zasedanju Generalne skupštine UN odlučio je da iskoristi priliku i da iskusi noćni život dok je u Americi, ali je noć završio tučom i pritvorom u policiji. 

Telohranitelj Zelenskog je od Amerikanaca koji su došli da se provedu zahtevao da uzvikuju nacistički poklič “Slava Ukrajini”, dodaje se u tekstu. 

Pretragom ključnih riječi vodi do teksta objavljenog na vebsajtu USA Today, u kom se demantuje da je ta američka TV stanica zabilježila podijeljeni video sadržaj koji je objavio RT Balkan, kao i više korisnika društvenih mreža sa stranog područja

“USA Today nije objavio pomenuti video, niti je izvestio o navodnom incidentu u kojem je učestvovao pripadnik obezbjeđenja Zelenskog. 

„Video koji kruži na X, (bivši Tviter), uz logo našeg kanala je lažan“, rekao je portparol USA Today.  „Podnijeli smo tužbu toj platformi zbog lažnih informacija, kako bismo zaustavili trenutno širenje dezinformacija”, navedeno je u tekstu tog medija. 

U tekstu RT Balkan je navedeno da se incident dogodio 21. septembra u baru Kembelu, u blizini Grand Central terminala. 

Izvršni direktor Gerber grupe, koja je vlasnik bara, Skot Gerber, u izjavi za USA Today nakon što je objavljen video sa njihovim logo, izjavio je da „nije bilo nikakvog incidenta ili tuče u Kembelu“.  

Takođe, nema vjerodostojnih novinskih izvještaja koji dokazuju da je član ukrajinske delegacije započeo tuču u baru u Njujorku.   

Dodatno, portparol Policijske uprave Njujorka rekao je za USA Today da „nema krivičnih prijava“ koji se poklapaju sa informacijama na podijeljenom video snimku. 

Zbog činjenice da video koji je RT Balkan podijelio u tekstu nije zabilježila američki tv kanal, te da nema dokaza za tvrdnju da je član obezbjeđenja predsjednika Ukrajine zaista izazvao incident u Njujorku, objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Edit: 11.10.2023.

Portal RT Balkan objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article