Alžirski Robin Hud je živ i nije davao novac siromašnima 

400

Sigurno ste do sada imali prilike da pročitate filmsku priču o hakeru, koji je “ojadio” banke i sav novac dao onima kojima je najpotrebnije? U njegovom slučaju, vjerovalo se, to su siromašni iz Afrike i Palestine. Prema drugim navodima savremeni Robin Hud je na kraju sa osmijehom na licu završio na vješalima zbog svog zločina… 

Međutim, ova priča nije istinita, odnosno nije skroz. Svakako nije filmska bila tada, a nije ni sada kada se aktuelizuje pominjanjem Palestine.  

Društvenim mrežama kruži fotografija čovjeka u lisicama i na vješalima (1, 2), a za kojeg se tvrdi:  

Najveći haker svih vremena 
Hamza Benndelladj je čovek koji je hakivao 217 banaka i oteo i 4 Milijarde dolara koji je poslao na račune naroda Afrike i Palestine. Osuđen je na smrt javnim vešanje. 
U svoju smrt otisao je sa velikim osmehom. Tako su ga i mrtvog skinuli sa konopca. 
Slava mu junačka. 

Čovek – haker oojadio banke i dao novac siromasima…‼️ 
Ovaj kao Robin Hud…‼️ 
Konačno nešto LEPO da čovek čuje tj pročita…‼️ 
Mada i ovo može da bude mač sa dve oštrice…. 
…sutra se ovo desi i s0t0njare kažu, nema više keša… 
..ovaj nas ojadio…. 
…ajmo taman da se digitalizujemo…. 
Ne može više čovek ni likovati mada super zvuči….. 

Čovek-haker je Alžirac Hamza Bendelađ koji bi trebalo da je živ i zdrav. Doduše, u zatvoru. On je uhapšen 2013. na Tajlandu, odakle je isporučen u SAD i izveden pred sud. Prema spisima optužnice, njemu se stavlja na teret da je, u saučesništvu sa drugima, između 2009. i 2011. promovisao i prodavao softver SpyEye, putem kojih su pribavljali lične i finansijske informacije, poput username-a, šifri i podataka sa bankovnih kartica, a pri čemu su napravili finansijku štetu od oko milijardu dolara. 

Bendelađ je na kraju priznao krivicu i osuđen je na 15 godina zatvora, plus tri godine uslovno. 

Prilikom hapšenja u Bangkoku, šef policije za imigrante, Parnu Kerdralpon, izjavio je:  

„Kada su ga pitali šta je uradio sa novcem, rekao je da ga je potrošio na putovanja i luksuzan život, poput letjenja prvom klasom i boravka u luksuznim mjestima…” 

Djeluje da je Bendelađ bio daleko od Robin Huda, a tome treba dodati i to da nema jedne informacije o tome da je dio novca uputio narodu Afrike i Palestine.  

Takođe, na fotografijama na kojima se vidi čovjek koji ide na vješala, očigledno nije Bendelađ. Radi se o Mađidu Kavusifaru koji je osuđen na smrt 2007. u Iranu zbog ubistva sudije. 

O istom ovom slučaju u kojem se pominje haker Robin Hud Raskrinkavanje je pisalo i prije dvije godine. 

Sporne objave dobijaju ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article