Američki predsjednik na meti dezinformatora – Bajdenov izmišljeni pad  

235

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden bio je u jednom periodu najčešći “gost” naše rubrike raskrinkano, a onda su ga  zasjenila globalna dešavanja.  

Korisnici društvenih mreža, ipak, ne dozvoljavaju da ga zaboravimo. Ovog puta se pojavio video koji prikazuje prizemljeni avion i navodno trenutak Bajdenove nespretnosti prilikom silaska niz stepenice. 

“Bajden pao niz stepenice aviona u Poljskoj a ima izvjestaja da je dozivio srcani udar… 

Na zvaničnoj veb stranici Bijele kuće nije moguće pronaći informaciju koja ukazuje da je američkom predsjedniku ugroženo zdravstveno stanje. Ni pretraga ključnih riječi ne daje navode kredibilnih medija ili neki drugi izvor koji dokazuje da je američki predsjednik prilikom posjete Poljskoj doživio srčani udar. Činjenica je da bi jedna takva vijest ubrzo odjeknula u svjetskim i domaćim medijima.  

Pravom datumu nastanka videa ušli smo u trag obrnutom pretragom skrinšota iz videa koja dokazuje da su snimak podijelili i korisnici društvenih mreža sa stranog govornog područja još u februaru 2023. godine.  

Američki predsjednik je zaista boravio u Poljskoj u februaru ove godine i to nakon posjete Ukrajini. 

Na internetu je dostupan video snimak, zabilježen iz krupnog kadra, koji prikazuje Bajdena dok izlazi iz aviona i silazi niz stepenice. Na osnovu snimka je jasno da je predsjednik SAD-a bez problema izašao iz aviona.  

Fakt-čeking platforma Snopes takođe se bavila sličnim tvrdnjama, ukazujući u svojoj analizi da osoba koja je pala niz stepenice nije Bajden. Ipak, identitet osobe koja se zaista spotakla ostao je nepoznat.  

Portparol Bijele Kuće je tada, u izjavi za Newsweek, demantovao da je Bajden pao. 

Zbog činjenice da osoba koja je pala niz stepenice prilikom iskrcavanja iz aviona nije Bajden, objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article