Dešavanja na Bliskom istoku goruća su tema u geopolitičkim odnosima. 

Jedna od informacija koja se nedavno pojavila u regionalnim medijima jeste da je Jemen objavio rat Izraelu. 

Vijest su prenijeli regionalni portali K1INFO.rs i Republika.rs, a potekla je od izjave, kako tvrde korisnici društvenih mreža, portparola jemenskih oružanih snaga. 

“Jemen upravo zvanično objavio Rat Izraelu” 

Video se vrlo brzo proširio na društvenim mrežama.

Informacija o odluci Jemena da se umiješa u izraelsko-palestinski sukob prethodnih dana se dijelila i bez izjave pomenutog generala. 

Muškarac prikazan na video snimku je portparol vojske Huti, brigadni general Jahja Sari.    

U objavama na društvenim mrežama izostaje bitan detalj – riječi potparola vojske Hutija ne predstavljaju zvanični stav Vlade Jemena.  

Ko su Huti? 

Za one koji su manje upućeni u političke prilike Jemena, pokret Huti  razvio se 1990-ih iz nezadovoljstva zbog priklanjanja jemenske vlade Saudijskoj Arabiji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Taj pokret se pozicionirao kao antiimperijalistička grupa koja se suprostavlja stranim intervencijama.  

Stanovništvo na Bliskom istoku se praktično može podijeliti na dvije glavne grane islama – šiitsku i sunitsku, fokusirane oko glavnih igrača Irana, odnosno šita i Saudijske Arabije, sunita. 

Pobunjenička grupa Huti je ukorijenjena u zejdizmu, sekti šiitskog islama koja čini oko 25 odsto stanovništva Jemena, dok ostatak zemlje pretežno čine suniti.  

Jemenska međunarodno priznata vlada je u građanskom ratu sa pokretom Huti od 2014, nakon što su Huti zbacili međunarodno priznatu vladu i zauzeli glavni grad i veći dio sjevernog Jemena. 

Hutiji su saopštili 31. oktobra da su ispalili balističke projektile i pokrenuli bespilotne letjelice prema Izraelu i zvanično objavili rat, a brojni svjetski mediji su prenijeli ovu informaciju. 

“Sari, potparol vojske Hutija, rekao je da je Izrael kriv za sukob u regiji i da će Huti nastaviti svoju umiješanost sve dok izraelska agresija ne prestane”, prenijeli su mediji. 

Profesor na Univerzitetu Otava u Kanadi, Tomas Džuno, koji je specijalizovan za Jemen, objasnio je da Republiku Jemen, međunarodno priznatu vladu te zemlje, predvodi Predsjednički liderski savjet. 

“Huti su de fakto vlast u Sani, glavnom gradu, ali je u potpunosti netačno reći da je Jemen ili Republika Jemen objavila rat Izraelu”, pojasnio je Džuno za AP News

Dakle, činjenica je da je jemenski pokret Huti zapravo objavio rat Izraelu, a ne Republika Jemena, kako tvrde regionalni portali i korisnici društvenih mreža. Na isti zaključak su ukazale i kolege iz Faktografa

Objavu ocjenjuemo kao grešku. 

Ocjenu “Greška” dobija medijski izvještaj u kojem uredništvo medija napravi grešku objavom netačne informacije ili prenošenjem neprovjerene vijesti iz drugog izvora, bez očite namjere dezinformisanja javnosti. Ovakav izvještaj može biti veoma štetan u nekim slučajevima, a nakon ponavljanja prenošenja vijesti sa nepouzdanih izvora, možemo govoriti i o namjeri nekog medija da prenošenjem netačnog sadržaja utiče na javnost.

In this article