angela-merkel

Kako bi diskreditovali istaknute ličnosti pojedinci na društvenim mrežama često pribjegavaju izmišljanju njihovih porodičnih stabala, odnosno povezivanju sa istaknutim nacistima. Neke od takvih objava vrlo redovno se pojave na Fejsbuku, a takva je ona u kojoj se pominje bivša njemačka kancelarka Angela Merkel.

Naime, na Fejsbuku se opet dijeli fotografija Adolfa Hitlera sa djevojčicom, uz tvrdnju:

„Retka fotografija Hitlera i njegove kćerke Herlind Kasner, majke Angele Mrekel“

Ispod fotografije vidimo navodno porodično stablo kojim se „dokazuje“ da je Merkel Hitlerova unuka.

Ista fotografija dijelila se i 2020. godine.

Ipak, nije tačno da je dugogodišnja kancelarka Hitlerova unuka.

Kako se tvrdi u navodnom porodičnom stablu na fotografiji, Angela Maria „Geli“ Rauba bila je majka Herlind Kasner. Geli je jedna od najpoznatijih osoba iz Hitlerovog okruženja, bila je njegova rođaka, odnosno ćerka njegove polu-sestre. Hitler je, kako je objasnio portal za provjeru činjenica Mimikama,  navodno bio zaljubljen u nju, i podsjeća da je ona izvršila samoubistvo pucajući iz Hitlerovog pištolja 1931. godine, te da ona i Hitler nisu imali djece.

Herlind Kasner, navodi Mimikama, rođena u današnjoj Poljskoj, od roditelja Vilija i Gertrude Jenč, što znači da je djed njemačke kancelarke bio Vili Jenč a ne Adolf Hitler.

Full Fact je, provjeravajući tvrdnje da je na samoj fotografiji zapravo Angela Merkel, utvrdio da je fotografija iz 1937. godine, ali se identitet djevojčice ne zna.

Dakle, Angela je unuka Vilija Jenča a ne vođe nacista.

Zbog toga ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article