Reciklirane dezinformacije o nepostojanju virusa

1247
reciklirane-dezinformacije

Kako u svijetu raste broj zaraženih koronavirusom tako se na društvene mreže vraćaju antivakserske objave i dezinformacije. Tačnije, reciklirane su već objavljivane dezinformacije.

Ovog puta je u pitanju njemački virolog Štefan Lanke.

Njemački doktor na snimku tvrdi da da HIV, virus koji je uzročnik AIDS-a, uopšte ne postoji, kao ni virus morbila, za koji Lanka tvrdi da je “psihosomatska bolest uzrokovana traumatičnim odvajanjem,” što objašnjava kao “nasilno odvajanje od nečega ili nekoga”.

Na primjeru HIV-a vratio nas je u prošlost do neke 1970. godine kada je, kako kaže opovrgnuto postojanje virusa kao izazivača bolesti.

Video je star desetak godina i njime smo se bavili i ranije. Lanka u videu ističe da je ponudio 100.000 eura onome ko publikacijama dokaže postojanje virusa morbila, odnosno malih boginja, te da ne priznaje publikacije studenta koji se prijavio za nagradu.

Ove teorije stare su godinama unazad, reciklirane su, a još tada ih je pobila medicinska struka dok su brojni doktori prikupili dokaze da virusi mogu uzrokovati bolesti.

Medicinski časopisi i stručnjaci saglasni su u jednom:

Rojtersovi fektčekeri su, baveći se netačnom tvrdnjom da su „smrtonosni virusi prevara i da nije dokazano a postoji virus koji je štetan za ljude“, objavili njenu izjavu i pojašnjenje zašto je takva izjava lažna:

Ova objava dobija ocjene Pseudonauka i recikLAŽA.

Ocjenu “Pseudonauka” dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.

In this article