Reciklirane dezinformacije o nepostojanju virusa

1568
reciklirane-dezinformacije

Kako u svijetu raste broj zaraženih koronavirusom tako se na društvene mreže vraćaju antivakserske objave i dezinformacije. Tačnije, reciklirane su već objavljivane dezinformacije.

Ovog puta je u pitanju njemački virolog Štefan Lanke.

„DR STEFAN LANKA UPOZORAVAO O PREVARI SA VIRUSIMA JOS U PROSLOM

VEKU“, opis je objave koja se ponovo dijeli.

Njemački doktor na snimku tvrdi da da HIV, virus koji je uzročnik AIDS-a, uopšte ne postoji, kao ni virus morbila, za koji Lanka tvrdi da je “psihosomatska bolest uzrokovana traumatičnim odvajanjem,” što objašnjava kao “nasilno odvajanje od nečega ili nekoga”.

Na primjeru HIV-a vratio nas je u prošlost do neke 1970. godine kada je, kako kaže opovrgnuto postojanje virusa kao izazivača bolesti.

Video je star desetak godina i njime smo se bavili i ranije. Lanka u videu ističe da je ponudio 100.000 eura onome ko publikacijama dokaže postojanje virusa morbila, odnosno malih boginja, te da ne priznaje publikacije studenta koji se prijavio za nagradu.

Ove teorije stare su godinama unazad, reciklirane su, a još tada ih je pobila medicinska struka dok su brojni doktori prikupili dokaze da virusi mogu uzrokovati bolesti.

Medicinski časopisi i stručnjaci saglasni su u jednom:

“Virusi su mikroskopske čestice koje postoje skoro svuda na Zemlji. Oni su prisutni u životinjama, biljkama i drugim živim organizmima i ponekad mogu izazvati bolesti”.

Rojtersovi fektčekeri su, baveći se netačnom tvrdnjom da su „smrtonosni virusi prevara i da nije dokazano a postoji virus koji je štetan za ljude“, objavili njenu izjavu i pojašnjenje zašto je takva izjava lažna:

„Brojni su primjeri virusa za koje je poznato da izazivaju bolesti kod ljudi. Na isti način na koji možemo da pronađemo DNK koja je ostala na mjestu zločina, naučnici mogu da identifikuju viruse koji su uzrok bolesti čovjeka tako što će ih izolovati od zaraženih pojedinaca, sekvencirati njihov genetski materijal da bi ih identifikovali, direktno ih vizualizujući (elektronskom mikroskopijom) i indirektno vizuelizujući njihove efekte na ćelije, kao i potvrđujući njihove sposobnosti da izazovu bolest ispitivanjem izolovanih virusa na životinjama“, navodi se u objašnjenju.

Ova objava dobija ocjene Pseudonauka i recikLAŽA.

Ocjenu “Pseudonauka” dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.

In this article