Na društvenim mrežama pojavio se snimak u kojem prvi čovjek Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden govori sljedeće:  

„Garantujemo da će Ukrajina imati sve što je potrebno da oslobodi Kijev od ruske okupacije, koja traje već 10 godina“. 

Vjerujemo da je našim čitaocima, ali i brojnim korisnicima društvenih mreža koji su možda uočili ovaj snimak već na “prvu loptu” jasno da nije vjerodostojan.

Video koji je podijeljen na Fejsbuku je još jedno dostignuće vještačke inteligencije, odnosno – “deep fake”, a to se jasno zaključuje ukoliko pažljivo pogledate na koji način se pomjeraju usne američkog predsjednika.

Fakt-čekeri Rotersa i AFP-a ukazali su da se Bajdenova gestikulacija u snimku u potpunosti poklapa sa njegovim obraćanjem nakon što je objavljen izvještaj specijalnog tužioca o Bajdenovom postupanju sa povjerljivim dokumentima, ali ne i sadržaj koji je saopštio tom prilikom.

U originalnom video koji je dostupan na sajtu američke kablovske mreže C Span, Bajden je identično obučen. Ipak, prvi čovjek SAD-a uopšte nije spomenuo Ukrajinu, već se osvrnuo na pomenuti izvještaj.

Osim snimka, to dokazuje i transkript njegovog obraćanja koji je dostupan na sajtu Bijele kuće.

Dakle, Bajden nije izjavio da je Kijev deset godina pod ruskom okupacijom, već je govorio o potpuno drugoj temi.

Iz tog razloga, objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article