Razgovori o budućnosti transporta sve više obuhvataju pitanje električnih vozila i njihove uloge u smanjenju emisija štetnih gasova i zaštiti životne sredine. Dok se globalna debata razvija, društvene mreže su postale poprište intenzivnih rasprava o tome da li su električni automobili zaista ekološki prihvatljivija opcija u poređenju sa konvencionalnim vozilima koja koriste fosilna goriva. Ove diskusije naglašavaju važnost kritičkog promišljanja i provjere činjenica u svjetlu sve složenijih izazova koje postavlja klimatska kriza. 

Posljednjih nedjelja na društvenim mrežama (1, 2, 3) i portalima česte su tvrdnje da električni automobili predstavljaju veći izvor zagađenja od vozila koja koriste konvencionalna goriva.  

,,Električni automobili zagađuju 1850 puta više od vozila na gorivo, pokazalo je istraživanje Studija Emissions Analytics iz 2022. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu otkrila je da je nakon vožnje automobilom na plin i električnim automobilom 1000 milja, broj čestica prikupljenih iz EV-a bio znatno veći nego u automobilu s benzinskim pogonom. „Studija iz 2022. britanske Emissions Analytics grupe otkrila je da tijekom putovanja od 1000 milja, električna vozila ispuštaju 1850 puta više onečišćujućih tvari u okolni okoliš od vozila na plin, zbog veće težine koja izjeda gume. Dok mnogi misle na emisije iz ispušnih plinova, istrošenost guma igra značajnu ulogu u emisiji zagađivača. Sintetička guma koja se koristi za izradu guma uključuje određene kemikalije koje se ispuštaju u zrak i zato što su električna vozila znatno teža od konvencionalnih automobila zbog masivnih litijevih baterija. Sve u svemu, električna vozila teža su oko 30 posto više od vozila na plin, a proizvodnja i kupnja koštaju tisuće više. Ovi problemi su pored činjenice da nisu prikladni u hladnijim klimama (kao što su Kanada i sjeverni SAD), nude slab domet i dugo vrijeme punjenja (osobito po hladnom vremenu) i imaju baterije za čije su stvaranje i teško se recikliraju.” 

Ove tvrdnje, kojima se bavila i platforma za provjeru činjenica iz BiH – raskrinkavanje.ba, se temelje na preuveličavanju i manipulaciji jedne analize koju su objavili Emission Analytics, konsultantska organizacija iz koje za sebe kažu da su ,,vodeći nezavisni stručnjaci” za testiranje i podatke za emisije i potrošnju goriva, ali je njen stvarni zaključak potpuno drugačiji od onoga što se tvrdi. 

Nick Molden, osnivač i izvršni direktor Emission Analytics, izjavio je za Agence France Press (AFP) Fact Check, agenciju koja se bavi provjerom tačnosti vijesti na globalnom nivou, da je predstavljanje rezultata njihove analize bilo pogrešno tumačeno.  

On je naglasio da se rezultati nisu odnosili na direktno upoređivanje emisija električnih automobila i vozila na gorivo, već na razliku između emisija čestica nastalih trošenjem guma i emisija iz izduvnih cijevi, bez obzira na vrstu pogona vozila. Molden je istakao da bi tvrdnja da električni automobili zagađuju više od konvencionalnih vozila bila potpuno netačna, posebno uzimajući u obzir znatno manje emisije CO2 iz izduvnih cijevi električnih vozila. 

“Ovo bi bio potpuno netačan zaključak, posebno zbog značajnih emisija CO2 iz izduvnih cijevi konvencionalnih vozila. Emisije guma su problem koji treba ublažiti, a ne razlog zašto ne bismo prešli na elektrifikaciju”, rekao je Molden. 

Osim toga, analiza Međunarodnog savjeta za čist transport (International Council on Clean Transportation) pokazala je da električni automobili u Sjedinjenim Američkim Državama stvaraju do 68 posto manje emisija stakleničkih gasova tokom svog životnog ciklusa u poređenju sa automobilima na gorivo, čak i uz činjenicu da se energija i dalje proizvodi iz fosilnih goriva. Stručnjaci ističu da će električni automobili postati čistiji kako se energetski sektor bude prebacivao na održive izvore energije, a baterije postaju efikasnije. Na kraju, kritike u vezi sa dometom i vremenom punjenja baterija su sve manje relevantne jer tehnološki napredak stalno poboljšava performanse električnih vozila. 

Kako bi se istakla važnost električnih automobila u borbi protiv klimatskih promjena, izvještaj Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (Intergovernmental Panel on Climate Change) navodi da, kada se napajaju niskokarbonskom električnom energijom, električni automobili ,,pružaju mehanizam za značajno smanjenje emisija gasova staklene bašte iz najvećih izvora u sektorima transporta, uključujući automobile.” 

U svjetlu ovih činjenica, tvrdnja da električni automobili zagađuju 1.850 puta više od vozila na gorivo je zlonamjerno preuveličavanje i manipulacija stvarnošću. Električni automobili predstavljaju ključni dio tranzicije ka čistijem i održivijem transportu, pružajući efikasan način smanjenja emisija štetnih gasova i poboljšanja kvaliteta vazduha. 

Zaključno, potrebno je kritički razmatrati informacije koje se šire na društvenim mrežama i provjeravati njihovu validnost kroz pouzdane izvore i stručnu analizu. Manipulativne tvrdnje poput ove samo doprinose dezinformacijama i otežavaju napredak ka održivijoj budućnosti. 

Ovoj objavi dajemo ocjenu: manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article