“Biorazgradive rakete” i “veganske bombe” Grete Tunberg

341

Satira zna da preraste u dezinformaciju, a Raskrinakvanje na to ukazuje često. Kada je globalni trenutak kompleksan, kao što je sada, pominjanje naoružanja, poigravanje sa klimatskim promjenama, ali i alatima za vještačku inteligenciju može biti neugodno, čak iako je satiričnog karaktera. 

Sve to dogodilo se popularnoj aktivistkinji Greti Tunberg koja, doduše, ni sa čim od navedenog nije imala veze.  

Mrežama se širi snimak – intervju koji je Greta imala na BBC-ju. U intervjuu Greta, navodno, kaže: 

“Rat je uvijek loš, posebno za planetu. Ako želimo da nastavimo da vodimo bitke kao ekološki svjesni ljudi, moramo da napravimo promjenu ka održivim tenkovima i oružju. Postoji toliko novih koncepata za borbene avione na motorni pogon koji mogu nositi mnogo više projektila, naravno biorazgradivih projektila. Nešto što bukvalno svako može da uradi da zaustavi ovu glupost je, na primjer, da blokira puteve do bašta i farmi kako biljke ne bi preplavile ovi teški, teški tenkovi. Ručne bombe, veoma važne… Ako koristite ručne bombe, koristite veganske bombe. Nijedna životinja ne bi trebalo da da svoj život za sav ovaj haos. One imaju posebnu naljepnicu na sebi. Zaista ne možete da ih promašite na tržištu granata ili gdje god da ih kupite. Sve ovo i još mnogo toga pokrivam u svojoj najnovijoj knjizi “Veganski ratovi”… 

O njemu neki od korisnika kažu

Ludnica 
Zarad očuvanja Planete , molim vas da koristite veganske ručne bombe ,biorazgradive granate i rakete , specijalno obeležene u prodavnicama. 
Greta Tunberg promoviše oružje za masovno uništenje kao i konvencionalno oružje koje će biti pravljeno od biorazgradivih materijala i koje neće uticati na klimatske promene. 

Međutim, Greta nije pominjala biorazgradive rakete, niti veganske bombe, niti ima knjigu “Veganski ratovi”. 

U pitanju je satirični deepfake video njemačkih komičara pod nazivom Snicklink. U njihovom videu je jasno naznačen heštag #satire. Da stvar bude gora, u snimku iz sporne objave u donjem desnom uglu piše “Snicklink satire” i to velikim slovima. 

Snicklink su uz pomoć deepfake tehnologije obradili Gretin intervju na BBC-ju s početka novembra 2022. 

Rojters je kontaktirao BBC iz kojeg je poslata poruka:  

“Možemo da potvrdimo da je video lažan. Pozivamo sve da provjere linkove i URL-ove kako bi bili sigurni da dobijaju vijesti iz pouzdanog izvora.” 

S obzirom na to da je jasno da se radi o satiri, ali da autor sporne objave kaže da Greta promoviše oružje za masovno uništenje, kao i konvencionalno oružje, bilo ono vegansko ili ne, ona dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article