Bilbord u Njujorku sa porukom podrške Izraelu je editovan 

227

Društvenim mrežama kruži video snimak na kojem je prikazan bilbord sa riječima podrške Izraelu koji se navodno nalazi na jednoj zgradi u Njujorku (1, 2).  

“Promjena trenda stigla je i do reklamnih panoa na ulicama New Yorka”, komentar je korisnika društvenih mreža koji su podijelili video. 

Video na kom je prikazan bilbord sa porukom “Podržavamo Izrael” je fabrikovan. 

Fakt-čekeri USA Today-a i Rojters-a su locirali tačnu adresu bilborda u Njujorku i provjerili na licu mjesta da navodnu poruku “Podržavamo Ukrajinu” ne zamjenjuje poruka podrške Izraelu. Zapravo, na bilbordu se uopšte ne emituje sličan sadržaj. 

Rojters je kontaktirao predstavnike kompanije Clear Channel Outdoors koja upravlja reklamama u tom dijelu Njujorka. 

“Ova reklama nikada nije emitovana na bilbordu prikazanom u videu, niti na drugim našim bilbordima”, potvrdio je Rojtersu predstavnik kompanije Clear Channel Outdoors koja se bavi izdavanjem reklamnog prostora. 

Činjenica je i da ovo nije prvi put da se na ovaj način kreiraju nepostojeći bilbordi na ulicama Njujorka u propagandne svrhe na šta smo i ranije ukazivali

Objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article