Bivša premijerka Finske ne tverkuje, u pitanju je deepfake

158

Nakon što je njena partija izgubila na izborima i cijele sage oko njenog noćnog života, bivša premijerka Finske, Sana Marin, pomalo se povukla iz javnog života. Ali, sada je ponovo u etru.  

Na internetu se dijeli, malo je reći, provokativni snimak, na kojem se može vidjeti Marinova, kako tverkuje. Na našem govornom području podijeljen je printskrin iz snimka, uz opis (arhivirano ovdje):  

Jučer smo izvijestili o snimci koja kruži društvenim mrežama, a na kojoj se vidi kako bivšiapremijerka i razvedena Sanna Marin . Video je postao viralan u vrijeme kada su se mainstream mediji iznenadili što se Marin nije pojavila na svom “novom poslu” u ukrajinskoj skupini. 
Kada je očito potvrđeno da je video originalan, platforma X na kraju je cenzurirala novinski materijal. 
Čini se da su video i vijesti o žustrom pokazivanju stražnjice Sanne Marin bile previše za nekoga na X/Twitteru, iako u videu zapravo nije viđena “gola površina”. Mainstream mediji, s druge strane, šute, pokušavajući zadržati “čistu sliku” svog ljubimca. 
WEF-Marin, uzdignuta od strane globalističke elite, čini se da ima utjecajne pokrovitelje. 

Ova informacija je, po svoj prilici, potekla sa mreže X, a stigla je i do Jutjuba.  

Međutim, u pitanju je deepfake – AI tehnologija o kojoj smo već pisali, a koja se često koristi tako što se javnim ličnostima pripisuje da su uradili ili rekli nešto što nijesu.  

U slučaju Sane Marin, njeno lice “nalijepljeno” je na tijelo druge djevojke.  

Pretragom je moguće doći do originalnog snimka, na kojem se vidi izvjesna Karli Mergentaler. Poređenjem dva snimka i uvidom u društvene mreže gdje se koristi ime Mergentalerove (1, 2, 3, 4, 5) moguće je provjeriti da ona zaista voli da pleše, te da su navodni pokreti Marinove identični sa njenim. Sve to govori da je neko iskoristio Mergentalerovu, kako bi “smjestio” Sani Marin.  

To su primijetili i neki od korisnika društvenih mreža, koji se pitaju da li je u pitanju djelo vještačke inteligencije (AI) ili ne… 

Odgovor je – da, pa sporna objava dobija ocjenu – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article