Romantika i vino: Fotografije Putina i Trampa su generisane pomoću AI 

415

Kako se bliže izbori u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) bivši predsjednik te zemlje Donald Tramp sve više je u fokusu javnosti, a posebno njegove izjave o predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.  

Trampove izjave poput one – da bi Rusiji rekao da radi „šta god dođavola želi“ automatski dobijaju podršku među fanovima Vladimira Putina, a to nekada pređe i u fantaziranje.  

Tako se Fejsbukom dijele fotografije intimnih druženja Trampa i Putina, uz čašu vina.  

Ipak, radi se o fotografijama kreiranim vještačkom inteligencijom na internetu. Riječ je, kako su to dokazale i naše kolege iz Faktografa, o fotografijama koje se dijele na Instagram nalogu NFT plug a koji je jasno naznačio da se bavi upotrebom vještačke inteligencije i da je fotografija tako i nastala

Dakle, jasno je da su u pitanju lažne, odnosno fotografije generisane vještačkom inteligencijom, te stoga ove objave dobijaju ocjenu lažna vijest. 

 Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article