Ćerku ruske blogerke predstavili kao žrtvu iz Palestine

3752

Sukob Izraela i Palestine i njegove česte eskalacije odnose veliki broj života, naročito na palestinskoj strani, ali i donosi veliki broj dezinformacija.

U ratnim sukobima, pored toga što se bespotrebno gube i odzimaju životi, manipuliše se žrtvama i osjećanjima ljudi.

Jedan od takvih primjera je i objava koja se nevjerovatnom brzinom proširila na fejsbuku, a koja se tiče navodne smrti djevojčice u Palestini.

„Trogodišnja Melek el-Tanani ubijena je večeras zajedno sa svojim roditeljima u zračnom napadu okupacionih snaga. Da li je Melek predstavljala, kao i masa druge djece, opasnu metu koja ugrožava Izrael?!“, navodi se uz fotografiju djevojčice.

Fotografija djevojčice koja je zloupotrijebljena, objavljena je prvi put 2018. godine. Nju je objavila ruska blogerka Tamuna Geru, i u pitanju je njena ćerka.

Izvor ove dezinformacije nije naš region. Kako su objasnile kolege iz partnerskog portala Raskrinkavanje.ba, ova dezinformacija širila se društvenim mrežama na brojnim jezicima, a sadržaj je uglavnom bio isti, uz pojedine varijacije imena djevojčice.

Zbog jasne zloupotrebe fotografije ovu objavu smo ocijenili kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.