Manipulacija podacima: Grip nije nestao od pojave COVID-19

1436

Značajno smanjenje evidentiranih slučajeva gripa tokom pandemije koronavirusa redovan je predmet dezinformacija.

Tako se na Fejsbuku dijeli sadržaj izvučen sa američke Foks televizije u kojem se navodi da je tokom sezone gripa 2020-2021. zabilježeno 1822 slučaja ove bolesti, dok je godinu dana ranije zabilježeno 38 miliona slučajeva.

Ispod je dodata fotografija „dežurnog krivca“ za sve trenutne svjetske probleme – Bila Gejtsa uz poruku:

„Ne mogu da vjerujem da ljudi stvarno vjeruju u ovo s*anje“.

Ipak, nije sve crno-bijelo. Kako je objašnjeno na portalu LeadStories, koji se bavi provjerom činjenica, Foks je kao izvor ove objave naveo američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Objašnjeno je da se podatak od 1822 oboljela od gripa, odnosi samo na desetu sedmicu provjere, odnosno sedmicu koja se završila 13. marta ove godine i da su u pitanju laboratorijsku potvrđeni slučajevi.

Takođe, objašnjeno je da se taj podatak, stoga, može upoređivati sa podatkom za isti vremenski period iz sezone gripa 2019-2020. koji je iznosio 262.196 potvrđena slučaja gripa, a ne sa procjenom CDC-a za cijelu sezonu 2019-2020.

„Tokom sezone gripa 2019-2020, CDC je promijenio da je grip povezan sa 38 miliona obolijevanja, 18 miliona posjeta bolnici, 405.000 hopspitalizacija i 22.000 smrtnih slučajeva“, naveli su iz CDC-a.

LeadStories opet ukazuje da je brojka od 38 miliona procjena CDC-a, a ne broj laboratorijski dokazanih slučajeva.

Kako je kazala Eli Klajn, profesor hitne medicine na Univerzitetu Džons Hopkins, iako je u pitanju drugačiji virus, grip izaziva respiratorne bolesti, isto kao i COVID-19, i svi napori koji se ulažu za sprječavanje širenja COVID-19 doprinose i smanjenju širenja gripa.

Takođe, CDC ukazuje i da je moguće da je vakcinacija protiv COVID-19 doprinijela značajnom smanjenju oboljelih od gripa.

Dakle, zbog poređenja neuporedivih podataka, odnosno procjene i laboratorijski dokazanih slučajeva, kao i perioda od cijele sezone gripa i perioda od 10 sedmica te sezone, kao i činjenicama da mjere koje se sprovode prtiv koronavirusa doprinose smanjenju broja slučajeva gripa, te da to nikako nema veze sa Bilom Gejtsom, ovu objavu smo ocijenili kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.