Miholjske dezinformacije o ajkulama na crnogorskom primorju

842

Iako smo navikli da dezinformacije o ajkulama na crnogorskom primorju stižu sa početkom ljetnje turističke sezone, čini se da je miholjsko ljeto ove godine inspirisalo dezinformatore da o ajkulama pišu i u novembru.

Kurir je u tekstu od 10. novembra podsjetio na jedini poznati napad ajkule na čovjeka na crnogorskom podmorju, koji se dogodio prije više od 60 godina, 13. jula 1955. godine. Tada je nastradao Stevan Tomašević, 21-godišnji student elektrotehnike iz Čačka. Kurir je tekst objavio i na svojoj Facebook stranici.

Međutim, sporni dio ove objave nije podsjećanje na smrtonosni napad ajkule koji se desio davne 1955. godine, već naslov koji tu vijest stavlja u drugačiji kontekst:

„KRVAVI NAPAD VELIKE BELE AJKULE OD 6,5 METARA U CRNOJ GORI! Stevan je skočio u more i… Na majici je IMAO SUDBINSKI BROJ!“

Iz ovakvog naslova bi se dalo zaključiti da se radi o pravovremenoj informaciji i da se napad bijele ajkule desio u skorije vrijeme. Uz napomenu autora da treba imati na umu da su ajkule i u Jadranskom moru odnijele živote, nastavak samog teksta je svojevrsni demant ove informacije, jer Alen Soldo sa Odjeljenja za studije mora Univerziteta u Splitu i kopredsjedavajući grupe naučnika specijalista za morske pse pri Međunarodnom savezu za očuvanje prirode, kaže:

„Što se tiče same mogućnosti da vidite morskog psa u moru često volim da kažem da ćete pre u istoj nedelji dobiti dva puta na lutriji nego uopšte videti ajkulu u moru. Čak 99,99 odsto ljudi za svog života je uopšte neće videti, tako da je strah od njih potpuno bezrazložan“.

Ipak, navodi o ajkulama u Crnoj Gori su sastavni dio turističke sezone, o čemu smo ranije pisali.

Uprkos uvijek prisutnoj sezonskoj propagandi, stručnjaci pokušavaju javnost uvjeriti da razloga za strah nema, pa je tako Ilija Ćetković iz Instituta za biologiju mora za Vijesti objasnio da u Jadranskom moru postoje neke vrste ajkula koje se smatraju opasnim po ljude, ali da je njihova učestalost i brojnost na izuzetno niskom nivou, tako da je more gotovo potpuno sigurno za kupanje.

Zbog naslova koji čitaoce navodi na pogrešan zaključak, ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tu osjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Edit: 28.11.2022.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.