Polufinalne večeri Evrovizije u Malmeu održane su sedmog i devetog maja, a veliko finale jedanaestog. Devetog maja u Malmeu održan je veliki pro-palestinski protest, na kojem je na hiljade ljudi negodovalo zbog učešća Izraela.  

Tokom protesta snimljen je jedan čovjek kako maše palestinskom zastavom. Na društvenim mrežama pojavili su se navodi: (1, 2) (arhivirano: 1, 2

Danski kralj Frederik X mahao je palestinskom zastavom u znak solidarnosti s propalestinskim prosvjednicima. 

Kralj Danske podiže zastavu Palestine 

Na mreži X je objavljeno čak i da danski kralj maše palestinskom zastavom na protestu u Kopenhagenu.  

Kao što smo rekli, protest je održan u Malmeu, a na snimku svakako nije danski kralj.  

Ko je čovjek sa snimka, to još nije utvrđeno. Njih dvojica, kao što piše španska Maldita, svakako ne liče.

Kralj Frederik deseti jeste posjetio Švedsku šestog i sedmog maja, ali je bio u Stokholmu, odnosno nekih 600 kilometara daleko od Malmea. Posjeta je završena prije nego što je protest u Malmeu održan. Osmog maja je u kraljevskoj palati Amalienborg u Kopenhagenu primio predsjednicu litvanskog parlamenta, Viktoriju Čmilite-Nilsen. 

I ostali fekt-čekeri i mediji, kao što su Politifact, Full Fact, France 24, bavili su se ovom informacijom i dokazivali da ona nije tačna.  

Od sedmog oktobra, kada je sukob Hamasa i Izraela ponovo buknuo, a Palestinci u pojasu Gaze od tada trpe strahote rata, redakcija Raskrinkavanja je naišla na desetine dezinformacija vezanih za situaciju na Bliskom istoku. Veliki broj korisnika na društvenim mrežama sa velikom pažnjom prati šta se dešava i često, možda ne i namjerno, dijeli sadržaj koji nema utemeljenje u činjenicama. Baš kao što je slučaj i ovog puta.  

S obzirom na jasne razlike između čovjeka koji je mahao palestinskom zastavom u Malmeu i danskog kralja Frederika desetog, te zbog činjenice da monarh nije bio ni blizu Malmea, sporne objave dobijaju ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article