Sredinom decembra prošle godine u Turskoj je održano evropsko prvenstvo u vušu kung fuu, pod pokroviteljstvom zvanično priznate evropske kontinentalne federacije za vušu, a koja je priznata od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta. Zlatno odličje ponio je Nedžemtin Erbakan Akjuz, šestostruki svjetski prvak u disciplini. Na prijemu medalja, borac je razvio palestinsku zastavu i izazvao malu nelagodu organizatorima prvenstva.  

Ta vijest je stigla do društvenih mreža, a sa njom i dezinformacija. U postovima na Fejsbuku, koji se dijele u velikom broju, navodi se: (1, 2, 3 ) (arhivirano: 1, 2, 3

Blizu se kraj krvnicima muslimana,era imperijalizma kolektivnog zapada će biti historija kroz narednih 10 godina. 
Evropska unija povlači nagradu Kung Fu šampionata koju je primio svjetski prvak, Najm Al-Din Akioz, zbog podizanja palestinske zastave i plesanja Dabke na dodjeli nagrada. 
Šampion odgovara EU: 
Ovaj penal me čini ponosnijim nego svjetsko prvenstvo koje sam ikada držao. 

Prije svega, ime borca u spornim objavama nije tačno. Čovjek se ne zove Najm Al-Din Aksioz. Drugo, da li je Akjuz kažnjen ili ne, i dalje nije poznato, jer se evropska vušu kung fu federacija ovim povodom do sada oglasila samo jednom, nekoliko dana nakon prvenstva. U saopštenju je rečeno da je pokrenuta istraga i ništa dalje. Treće – Evropska unija, u ovom slučaju, nema apsolutno nikakve veze sa vušu federacijom, kung fuom ili bilo čim povezanim.  

Španska Maldita je kontaktirala Evropsku komisiju i Evropski savjet. Portparol EK, Peter Stano je odgovorio:  

“Institucije EU nijesu organizatori evropskog vušu kung fu šampionata, nemaju ništa sa njim, niti sa učesnicima.” 

Iz Evropskog savjeta je poručeno:  

“EU nema veze sa povlačenjem titula Nedžmetina Erbakana Akjuza.” 

I sam sportista se oglasio prije nekoliko dana, ali nije precizirao da li su mu zbog razvijanja zastave Palestine oduzeta odličja. Tom prilikom je, između ostalog, rekao:  

“Ponosan sam na sebe zbog neprijatnosti koje sam izazvao, ne kajem se i dozvolite mi da jasno kažem da ću to ponoviti ako ponovo budem u prilici. Možete da me kaznite, možete da mi oduzmete šampionske titule, nije me briga, to sam uradio rizikujući da okončam svoj sportski život.” 

Zbog svega navedenog, sporne objave dobijaju ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article