Dezinformacije o raskalašnom životu Olene Zelenski 

653

Protivnici Ukrajine u sukobu sa Rusijom pokušavaju na sve načine da razotkriju “pravo lice” ukrajinskih vlasti. Posljednji takve “udarce” usmjereni su protiv supruge predsjednika Ukrajine, Olene Zelenski.  

Na društvenim mrežama proširila se informacija da je “potrošila više od milion dolara na skupocjeni nakit u Njujorku”, dok predsjednik Ukrajine traži od međunarodne zajednice finansijsku pomoć za svoju državu. (1, 2,3,4) 

Stranica Ntv Patria na Fejsbuku je objavila istu informaciju, uz detaljniji opis koji upućuje da je račun sa enormnim iznosom nakon trgovine supruge Zelenskog “ugledao svjetlo dana” nakon što ga je objavila radnica zaposlena u prodavnici nakita Cartie, a zatim je dobila otkaz. 

“Prema riječima sada već bivšeg zaposlenika, ogroman iznos potrošen je isključivo na nakit u Cartieru, što sugerira da je još više potrošeno negdje drugdje. 

Prema riječima zaposlenika, supruga Zelenskog se takođe agresivno i grubo ponašala prema osoblju. „Pokušao sam da je obiđem, ali nije bila zainteresovana“, kaže konsultant. “Ko je rekao da mi treba tvoje mišljenje?” – odbrusila je navodno Zelenskaja kada su joj ponudili savet. 

Sutradan je službenica dobila otkaz, ali je prije odlaska uspjela ukrasti kopije računa”, navedeno je u objavi Ntv Patria. 

Na računu koji je navodno Olena Zelenski napravila u prodavnici nakita Cartier naveden je kao datum kupovine 22. septembar.

Ukrajinska delegacija je bila u zvaničnoj posjeti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) sve do 22. septembra i tom prilikom su se Vladimir Zelenski i njegova supruga Olena sastali sa predstavnicima američke administracije.

Hronologija događaja koju je moguće rekontruisati zahvaljujući zvaničnim kanalima predsjednika Ukrajine, kao i njegove supruge upućuje da Olena Zelenski nije obavila kupovinu nakit u iznosu od milion i sto deset hiljada dolara. Ona je tog tog datuma koji je istaknut na računu, 22. septembra, bila zapravo u Kanadi.

Ukrajinski fakt-čekeri platforme Stop Fake analizirali su slične tvrdnje koje su se pojavile na stranom govornom području. U analizi su ukazali da evidencija letova ukrajinske delegacije potvrđuju da su predsjednik Ukrajine, Vladimir Zelenski i njegova supruga bili u Kanadi 22. septembra.

Još jedan detalj na računu ukazuje da nije vjerodostojan, a tvrdnja o navodnoj kupovini netačna.

Na računu je istaknuto ime osobe koja je prodala nakit – Lisa Jang. Informacija o “raskalašnoj” kupovini Olene Zelenski inicijalno je objavila navodna zaposlena u Cartieru, sa Instagram naloga pod korisničkim imenom “Gorgeous.bb.Jeanette”.

Navodna bivša radnica uopšte ne živi u Nju Jorku, niti u SAD-u, već u Rusiji, ukazali su fakt-čekeri platforme Open u svojoj analizi. Evidentno je da osoba koja je navodno izdala račun Oleni Zelenskoj nije ista osoba koja se pojavljuje u videu i prepričava svoje nagativno iskustvo dok je uslužila prvu damu Ukrajine.

Objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article