Falsifikat: Gardijan nije priznao ukrajinsku krivicu za Buču

2471
gardijan-buca

Mediji naklonjeni Rusiji, prilikom izvještavanja o ratu u Ukrajini, pribjegavaju i falsifikovanju podataka. Tako je portal IN4S objavio tekst naslovljen „Gardijan priznao: Ukrajinci su krivi za Buču!“. Tekst je objavljen i na njihovoj Facebook stranici.

IN4S tvrdi da je britanski Gardijan objavio prve rezultate forenzičkog ispitivanja tijela pronađenih u Irpenu i Buči, i da rezultati govore da su oružane snage Ukrajine granatirale Buču:

IN4S je ovo objavio pozivajući se na Gardijan. Međutim, u tekstu Gardijana ne piše ništa od navedenog. Već je sami naslov potpuno drugačiji od onoga što piše IN4S: „Desetine civila iz Buče ubijeno je metalnim strelicama ruske artiljerije“.

U tekstu Gardijana piše:

Gardijan navodi i da je ruska artiljerija ispalila metke sa malim metalnim strelicama (flešetama) nekoliko dana prije nego što su se povukli iz tog područja krajem marta.

Dakle, ono što Gardijan piše se ni u čemu ne podudara sa tekstom IN4S-a za koji se kao izvor navodi upravo taj medij, u pokušaju da se objavljenim informacijama obezbijedi kredibilitet. Informacija Gardijana ne predstavlja nikakvo priznanje, niti je prenijeta vjerodostojno.

Ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article