Ukrajinske laboratorije – 1000 puta ponovljena laž…

4483
ukrajina-laboratorije

Od početka ruske agresije na Ukrajinu slušamo niz “povoda”, kojima se Kremlj služi kako bi opravdao svoje akcije. Propaganda je krenula od narativa o “denacifikaciji”. Lajtmotiv je potom postala teorija da susjedi posjeduju laboratorije, u kojima se razvija biološko naoružanje, a koje bi se u jednom trenutku, valjda, moglo upotrijebiti protiv Rusa, ili možda pro-ruskih separatista u Donbasu.

Naravno, sve te tvrdnje potiču, prije svega sa Crvenog trga, a zatim se prenose tvrdokornim medijima naklonjenim Kremlju, botovima i ponekim romantičarskim rusofilskim fejsbuk nalogom. Kudikamo se provuku i Amerika, Pentagon i nezaobilazni Soroš ili Rotšildi. Na fejsbuk stranici Glas Moskve objavljen je post, odnosno link sa portala IN4S, pod naslovom:

Biolaboratorije u Ukrajini, jedan od razloga koji je Moskvu naterao da preduzme vojnu operaciju protiv suseda

Originalni tekst preuzet je sa sajta Borba za veru, a koji potpisuje Anatoli Dobrinjin. Na portalu IN4S se navodi da je Dobrinjin autor tog sajta.

Gdje su laboratorije i ima li ih uopšte?

Dobrinjin, odnosno IN4S i Borba za veru se “po hiljaditi” put pozivaju na postojanje 30 laboratorija širom Ukrajine koje, navodno, proizvode biološko naoružanje. Izvor im je ruska vojska.

Navodi se i da je “smrtonosne laboratorije” finansirao Pentagon. Kako je o ovome već bilo riječi, red je da se ponovi gradivo:

Kako je objavio USA Today, teorije o laboratorijama u Ukrajini su dugogodišnja dezinformaciona kampanja Rusije. Ovaj list se poziva i na izjave državne bezbjednosti Ukrajine koja je saopštila da se  laboratorije u toj zemlji finansiraju iz državnog budžeta i da je za njih nadležno tamošnje Ministarstvo zdravllja.

Na istu teoriju nijesu ostali imuni ni Njemci. Oni, takođe, negiraju da su finansirali laboratorije za bio-naoružanje, a za šta ih optužuju ruski zvaničnici.

Ovaj sadržaj ocijenili smo kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article