Fotomontaža: Abazović nije rekao da će Temeljni ugovor biti potpisan na Cetinju 5. septembra

1543
temeljni-ugovor-abazovic

Temeljni ugovor između crnogorske Vlade i Srpske pravoslavne crkve već duže vrijeme zauzima pol poziciju na crnogorskoj medijskoj sceni.

Osim što je pitanje koje je remetilo odnose unutar bivše ali i aktuelne vladajuće većine, često je predmet polemike na društvenim mrežama. Temeljni ugovor je i najslikovitija verifikacija da su teme koje oštro dijele građane prava poslastica za dezinformatore.

U prilog tome ide i fejsbuk objava fotografije koja navodno prikazuje naslovnicu štampanog izdanja Vijesti. Analizirajući glavni tekst, odnosno intervju sa premijerom Dritanom Abazovićem nameće se zaključak da lider URA-e, najavljuje potpisivanje Temeljnog ugovora na Cetinju.

„Premijer Dritan Abazović za Vijesti: Temeljni ugovor biće potpisan petog septembra na Cetinju u V.domu“, naslov je prikazanog članka.

Ovaj post privukao je značajan broj reakcija, a korisnici Fejsbuka, u virtuelnom prostoru su u desetinama komentara iskazivali nezadovoljstvo zbog navodne najave Abazovića.

Ipak, bez obzira na sve izvjesnije potpisivanje ovoga dokumenta, Abazović nije najavio datum i mjesto, a tekst koji na to upućuje je lažan.

Naime, naslovnica Vijesti koja je prikazana na fejsbuku objavljena je za dan 17. jul 2022. godine. Njen primjerak moguće je pronaći i na portalu Vijesti, a uvidom u istu uočavamo da glavni tekst nije intervju sa Abazovićem, već tekst pod naslovom „”Rodoljubi” raspiruju požar mržnje“. Pomenuti tekst takođe je objavljen na portalu.

Vraćajući se na fotografiju naslovnice sa fejsbuka, oko glavnog teksta, za koji je utvrđeno da je lažan, možemo vidjeti naslove članaka koji se nalaze i na originalnoj početnoj strani novina u istom obliku.

Sve ovo upućuje na zaključak da je slika naslovne strane Vijesti za 17. jul izmijenjena, na način što je umjesto glavnog teksta, koji zauzima centralno mjesto, umetnuta fotografija Abazovića i naslov koji se tiče Temeljnog ugovora.

Imajući to u vidu, objavi dajemo ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article