Genocid u Srebrenici – stalna meta manipulacija

1734
genocid-u-srebrenici

I gotovo nakon tri decenije od genocida u Srebrenici, na Balkanu se i dalje, uprkos odlukama međunarodnih sudova, genocid negira ili relativizuje. Tema se često zloupotrebljava u političke svrhe, gdje se nerijetko manipuliše sa izjavama pojedinaca. 

Na Fejsbuk mim stranici „Prijatni/ građanski aktivista/ psalam 115“ objavljeno je:

Šef delegacije EU u BIH rekao je da bi „pomirenje između Srba i muslimana bilo uvreda za žrtve“.

U nastavku se navodi kako zapad ne želi pomirenje, te da im je u interesu „da čitava Evropa bukti u ratovima“. Status, gdje se ne navodi originalna izjava šefa delegacije, kao ni njegovo ime, ima gotovo 200 lajkova.

Na izjavu šefa delegacije EU u BIH je, na sličan način, reagovala premijerka Srbije, Ana Brnabić. Ona je na Tviteru poručila da je ta izjava zastrašujuća, te da se nada da je riječ o grešci.

Šta je zapravo poručio šef delegacije EU u BiH?

Šef delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Johan Satler na blogu 12. jula je objavio stav o Srebrenici povodom godišnjice od tog zločina, čijem je obilježavanju u Potočarima i prisustvovao. U njemu je, između ostalog, naveo:

„Nakon tolike nehumanosti koja se dogodila u Srebrenici, razumljivo je da riječi kao što je pomirenje zvuče isprazno, ili čak uvredljivo za žrtve. Ne može se očekivati ni od koga da oprosti genocid. I zaista, bez pravde, punog poštovanja i priznanja zločina, žrtava i ljudskih gubitaka, istinsko pomirenje je nemoguće. Ovo važi za sve zločine počinjene tokom rata, a posebno za genocid u Srebrenici zbog posebnog karaktera zločina”.

Satler u nastavku ističe i da izostanak istinskog pomirenja i dalje nanosi bol i stvara plodno tlo za politiku koja državu drži zarobljenu u vremenu, te da je previše onih koji biraju put eskalacije, umjesto smirivanja tenzija.

„Iako ne možemo očekivati od žrtava da objeručke prihvate pomirenje, to je upravo ono što očekujemo od lidera u društvu. Da postave ton za bolju budućnost. Njihova je dužnost okupljati građane, posebno mlade, oko zajedničke ambicije, zasnovane na povjerenju, međusobnom razumijevanju i poštovanju. Oni moraju prihvatiti istorijske činjenice, odati počast žrtvama i istinski promovirati pomirenje kroz suočavanje sa korijenima mržnje koja je dovela do ratnih zločina, uključujući genocid“, istakao je Satler na blogu.

To sve jasno ukazuje da nije tačna tvrdnja da je Satler kazao da bi „pomirenje između Srba i muslimana bilo uvreda za žrtve“.

Satler zapravo govori o težini tog zločina koji se dogodio 1995. godine, gdje se gotovo tri decenije kasnije i dalje sahranjuju ostaci žrtava. On je, govoreći o bolu ljudi čiji su članovi porodice žrtve tog strašnog masakra, pojasnio da je razumljivo da ne mogu da oproste genocid, kao i da je bez pravde, punog poštovanja i priznanja zločina, žrtava i ljudskih gubitaka, istinsko pomirenje nemoguće. Uputio je i poruku liderima država regiona da moraju da odaju počast žrtvama i prihvate i promovišu pomirenje.

Zbog svega toga, ovoj objavi dajemo ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article