Francuska posljednjih dana ulaže značajne napore u suzbijanju nereda nastalih nakon što je 17-godišnjeg dječaka ubio policajac jer nije zaustavio automobil kada mu je naređeno da to učini u predgrađu Pariza.

Na društvenim mrežama se dijeli navodno saopštenje francuske vlade, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova o ukidanju interneta od 3. jula, što je predstavljeno kao mjera za obuzdavanje demonstranata i sprječavanje da protesti eskaliraju.

“Francuska će uskoro ući u ‘potpuno zaključavanje’, sa ‘potpunim gašenjem interneta’ sutra…

Imaju do ponoći da se pripreme. Hrana, voda i zalihe. Snimanje [17] godina je bio način da se ovo uvede. Braćo Francuzi, spremite se”, naveo je u objavi jedan korisnik Fejsbuka uz skrinšot saopštenja francuske vlade.

Drugi korisnici Fejsbuka su objavili istu ovu tvrdnju, bez pomenutog saopštenja, navodeći da je pristup internetu u Francuskoj već ukinut ili ograničen.

“U nekim gradovima je na snazi policijski čas, internet je ukinut ili ograničen, kako gde, vlada, ministarstva i kabinet predsednika se oglašavaju saopštenjima, vojska pod punom ratnom opremom čeka naređenje da dejstvuje po cilju a cilj su građani u protestu…”, napisao je, između ostalog, korisnik Fejsbuka.

Ovaj dokument je, kako tvrdi Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske, u čijoj je nadležnosti i nacionalna policija, lažan.

“Ovaj dokument je lažan: takva odluka nije donijeta”, poručeno je u tvitu Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske.

Poručuju i da bi policija, saopštenjem za javnost, najavila privremena ograničenja pristupu internetu u određenim oblastima.

Na zvaničnom veb sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske, od početka jula, objavljena su dva saopštenja, a ni jedno se ne odnosi na restriktivne mjere.

Ta dva saopštenja datiraju od 5. jula i njima je promovisana tradicionalna trka Tour de France i informativna kampanja građana o specifičnim pitanjima.

Da Francuska nije najavila gašenje interneta utvrdili su i svjetski faktčekeri.

Makron: Ako se situacija u zemlji pogorša, moguće gašenje društvenih mreža

Predsjednik Francuske, Emanuel Makron rekao je na konferenciji za novinare da su društvene mreže poput Snepčata ili TikToka imale ulogu u„organizovanju nasilnih protesta“ i da bi trebalo razmotriti njihovo ograničenje.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske objavilo je 30. juna saopštenje za javnost u kojem se navodi da se ministarska odjeljenja mobilišu za borbu protiv mržnje na internetu tako što „prijavljuju poruke“ i „upućuju poruke platformi Pharos i pravosudnim organima“. Pharos je vladina platforma koja u Francuskoj postoji od 2009. godine za prijavljivanje nezakonitog sadržaja na internetu.

Dakle, netačno je da dokument koji se širi društvenim mrežama dokazuje da je francuska policija ograničila pristup internetu.

Iz tog razloga, objave ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article