Ko sve (ne)zagovara zabranu Biblije i pisanje nove “bez Boga”?

308

Razvoj vještačke inteligencije prati širenje najrazličitijih dezinformacija i lažnih vijesti, a često se pokušava plasirati narativ kako iza svega stoje prikrivene namjere kojima se žele urušiti tradicionalne vrijednosti.  Dezinformatori iz dana u dan izmišljaju nove “mete”, a ovog puta na red je došla čak i Biblija za koju se tvrdi da će biti napisana upravo na osnovu vještačke inteligencije te da će “u novoj Bibliji biti izuzet Bog”.

Kako tvrdi autor teksta objavljenog na portalu Epoha, a prenose korisnici društvenih mreža, to je inicijativa Svjetskog ekonomskog foruma (SEF).

“Svjetski ekonomski forum pozvao je na inicijativu da umjetna inteligencija “ponovno napiše” sveto pismo kako bi se stvorila globalizirana “nova Biblija”.

Yuval Noah Harari, koji služi kao desna ruka Klausa Schwaba u WEF-u, tvrdi da je Biblija “lažna vijest” i puna govora mržnje, a elite mogu upotrijebiti AI kako bi zamijenile Bibliju i stvorile jedinstvenu “religiju koja je zapravo ispravma”,  navedeno je između ostalog u tekstu pomenutog portala.

“Desna ruka” Švaba, kako je okarakterisan u tekstu Epohe, Juval Noa Harari je izraelski istoričar i filozor, poznat kao autor best seler knjiga “Sapijens: Kratka istorija čovječanstva” i “Homo deus: Kratka istorija sjutrašnjice”.

Prva netačna tvrdnja u spornom tekstu je povezanost Herarija sa SEF-om ili njegovim osnivačem  i direktorom, Klausom Švabom. Na zvaničnom veb sajtu SEF-a, Herari nije naveden kao dio te organizacije. Pretragom njegovog imena na veb sajtu, moguće je potvrditi da je ovaj izraelski istoričar bio više puta predavač i gost na događajima te organizacije.

Rojters je još u decembru 2022. ukazao da Herari, osim prisustva na forumima i drugim događajima, ne radi za Svjetski ekonomski forumi.

“U decembru 2022. portparol SEF-a rekao je Rojtersu da Harari nije povezan sa organizacijom i da postojanje Hararijeve biografije na veb stranici SEF-a „jednostavno znači da je prisustvovao jednom od naših događaja, ali on uopšte ne radi za našu organizaciju”.

Prema dostupnim podacima na zvaničnom vebsajtu Herarija, on trenutno predaje na Odjeljenju za istoriju na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu.

Druga netačna tvrdnja iznijeta u tekstu Epohe je da je Herari rekao “da je Biblija “lažna vijest”, puna govora mržnje, a da elite mogu upotrijebiti vještačku kako bi zamijenile Bibliju i stvorile jedinstvenu “religiju koja je zapravo ispravna”.

U pitanju je pogrešna interpretacija jednog intervjua koji je dao u maju, tokom kog se osvrnuo na budućnosti vještačke inteligencije i njen uticaj na društvo.

Herari nije predložio da vještačka inteligencija napiše novu Bibliju, već je upozorio na njen potencijal da stvori vjerske tekstove na kojima bi se zasnivale nove religije.

„E sad, šta bi za ljudska bića značilo da žive u svijetu u kojem je možda većina melodija, slika, zakona, politika i alata oblikovana od strane neljudske vanzemaljske inteligencije, koja zna kako da eksploatiše sa nadljudskom efikasnošću, slabosti, pristrasnosti i zavisnosti ljudskog uma, a takođe zna kako da formira duboke, pa čak i intimne odnose sa ljudskim bićima? U igrama poput šaha, nijedan čovjek se ne može nadati da će pobijediti kompjuter. Šta ako se ista stvar desi u umjetnosti, politici, ekonomiji, pa čak i religiji? Razmislite, na primjer, o sljedećem, o U.S. predsjedničkoj trci 2024. i pokušajte da zamislite uticaj novih alata vještačke inteligencije koji mogu masovno da proizvode političke manifeste, lažne vijesti, pa čak i svete spise za nove kultove. Religije su kroz istoriju tvrdile da je njihove svete knjige napisala nepoznata ljudska inteligencija, što nikada ranije nije bila istina. Ovo bi moglo postati istina vrlo brzo, sa dalekosežnim posljedicama”, naveo je Harari u tom intervjuu.

Dakle, činjenica je da ni Svjetski ekonomski forum nije pozvao na inicijativu da se zabrani Biblija i izda verzija s provjerenim činjenicama bez Boga, koja bi bila napisana zahvaljujući vještačkom inteligencijom, niti je Juval Noa Harari to zagovarao. Osim toga, Herari nije zvanično dio te organizacije.

Više platformi iz regionalne fakt-čeking zajednice, poput Istinomera.rs i Faktografa.hr, kao i međunarodni fakt-čekeri iz Snopes-a i Lead stories ukazali su na netačne tvrdnje koje su povezivali SEF i izraelskog pisca sa spornim izjavama o zbrani Biblije i pisanja nove, zasnovane na vještačkoj inteligenciji.

Objavu na portalu Epoha, kao i na društvenim mrežama ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article